Je baby en slapen in de zomer
In de zomer kan je baby heel anders slapen
Is jouw baby normaal gesproken een schone slaper? Dat is niet zo gek: het is langer licht, er is meer rumoer van buren die lekker aan het barbecueën zijn en een hoge temperatuur in de slaapkamer is niet bevorderlijk voor je baby om de slaap te vatten. Met deze tips is jouw baby ook op warme zomerdagen snel in dromenland.
Ons slaapritme is afhankelijk van onze biologische klok. Die klok wordt onder andere beïnvloed door licht, temperatuur en geluid. Logisch dus dat je op een warme zomeravond als het lang licht is, minder behoefte hebt aan slaap dan op een donkere, koude winteravond. Dit geldt ook voor je kind: het kan zijn dat hij ’s zomers minder slaapt of later moe is. Dit kun je doen om er voor te zorgen dat je kind ook tijdens warme zomerdagen goed slaapt:
Hou het koel
De ideale temperatuur in de slaapkamer is zo’n 18 à 19 graden. Een kamer waar de hele dag de zon op heeft gestaan is vaak veel warmer. Hang donkere, dikke gordijnen op en houd die overdag ook dicht. Ook een rolgordijn of een zonnescherm (aan de buitenkant van je woning) kan de warmte weren. Kleed je baby niet te dik aan. Vaak is alleen een romper of hemdje voldoende. Slaapt je baby in een slaapzak? Gebruik dan een dunne, ongevoerde. Maak de kinderkamer zo donker mogelijk, want als het nog klaarlicht is, voelt je kind zich waarschijnlijk minder moe, dan in een goed verduisterde kamer.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuBedtijd
Breng je kind iedere avond ongeveer op dezelfde tijd naar bed. Voor kinderen is een regelmatig slaappatroon namelijk belangrijk. Is de normale bedtijd van je kind zeven uur en je brengt hem ineens om negen uur naar bed, dan raakt dit patroon verstoord. De volgende dag is hij pas later moe. Je kunt heus wel een keer van het patroon afwijken. Bijvoorbeeld als jullie een feestje hebben, of tijdens een vakantie, maar probeer zoveel mogelijk de normale bedtijd van je baby aan te houden.
Avondeten
’s Zomers eten veel mensen pas later. Voor je kind is dit op zich geen probleem, maar het is wel beter als er minimaal een half uur tussen de avondmaaltijd en het naar bed gaan zit. Met een volle buik gaan slapen is namelijk niet prettig. Zorg dat het tijdstip van het avondeten goed past bij de bedtijd van je kind. En wat over het algemeen geldt over het naar bed gaan is dat een bedritueel helpt om je kind rustiger en tevredener te laten gaan slapen. Met een bedritueel maak je voor je baby een overgang van de drukke dag naar de nacht waardoor hij makkelijker in slaap valt.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!