Borstvoedingsbegeleiding
Teddy Roorda geeft borstvoedingsbegeleiding en is doula. Voor oeiikgroei.nl beantwoordde ze ‘wie, wat, waarom, hoe en waar’.
Wie?
Mijn naam is Teddy Roorda, ik ben 43 jaar oud, getrouwd en moeder van 3 schoolgaande kinderen.
Wat?
Ik ben doula. Ik begeleid vrouwen en hun partner tijdens zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Begeleiding bij borstvoeding is daarbij een essentieel onderdeel.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuWaarom?
Vrouwen kunnen kiezen welke soort begeleiding ze wensen. Alleen borstvoeding begeleiding of gecombineerd met doula begeleiding. De vrouwen die mij als doula vragen hebben allemaal een andere reden om mij bij de bevalling te vragen. Angst en onzekerheid zijn wel belangrijke redenen.
Vrouwen die kiezen voor alleen borstvoeding begeleiding willen graag goed voorbereid zijn op het geven van borstvoeding aan hun baby. Door kennis te vergaren krijgen ze meer zelfvertrouwen. Iedere pas bevallen vrouw is onzeker. Doe ik het wel goed, krijgt mijn baby wel genoeg voeding? Door die informatieavonden over borstvoeding te volgen hebben de vrouwen meer kennis en zullen ze zich minder snel onzeker voelen. En mochten ze toch met vragen zitten weten ze dat ze me kunnen bellen. De avonden voor voedende moeders zijn dan heel zinvol. Ik hoor terug van de vrouwen die deze avonden bezoeken dat ze er erg veel aan hebben (gehad). Ik ben ook altijd telefonisch bereikbaar voor vragen over borstvoeding.
Waar?
De doula begeleiding vindt altijd plaats bij de mensen thuis of in het ziekenhuis als men daar bevalt. De borstvoeding begeleiding is bijna altijd bij mij thuis of gaat telefonisch. Ik ga ook wel op huisbezoek bij vragen over borstvoeding, maar dat komt minder vaak voor.
Hoe?
Mijn rol als doula tijdens de zwangerschap is vooral gericht op bewustwording. Wat willen de a.s. ouders met de bevalling? Er zijn zo veel keuzemomenten tijdens de bevalling dat het verstandig is om daar van te voren over nagedacht te hebben. Dat geeft vrouwen het gevoel meer controle te hebben. Ik begeleid het stel daarom ook bij het opstellen van een geboorteplan. Het onderwerp borstvoeding komt ook al tijdens de zwangerschap aan de orde. Als vrouwen graag borstvoeding willen geven adviseer ik ze om informatiebijeenkomsten bij te gaan wonen. Deze informatiebijeenkomsten worden overal in het land georganiseerd. Als het stel bij mij in de buurt woont kunnen ze naar mijn informatieavonden komen.
Tijdens de bevalling ben ik constant en continue aanwezig om te steunen, te begeleiden en de wensen van het stel te bewaken. Als de moeder borstvoeding wil geven zie ik op toe dat de baby direct na de geboorte zo lang mogelijk bij de moeder blijft en binnen het 1e uur wordt aangelegd. Zonodig help ik de moeder de baby aan te leggen. In de kraamweek hebben we een telefonisch contact en vraag ik altijd na hoe het met de borstvoeding gaat. Als het nodig is ga ik langs. Na de kraamweek ga ik in ieder geval op bezoek. Ik heb een verslag gemaakt van de bevalling en bied dat de ouders aan.
Iedere maand organiseer ik informatieve bijeenkomsten over borstvoeding voor voedende moeders. Moeders kunnen op deze avonden hun ervaringen met elkaar delen en vragen stellen. Mijn ervaring is dat vrouwen die deze avonden bezoeken langer (dan het landelijk gemiddelde) borstvoeding geven.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!