Diarree bij baby’s en jonge kinderen

Bij baby’s en jonge kinderen komt dunne ontlasting regelmatig voor. Van diarree is sprake als je kind een paar keer per dag dunne tot waterdunne ontlasting heeft.

Diarree kan samengaan met koorts, buikpijn en afvallen. Bij kleine kinderen met diarree is uitdroging het grootste risico. De regelmaat, vorm en kleur van de ontlasting van je kind kan erg wisselend zijn. Ook als je kind een paar dagen wat dunnere ontlasting heeft, hoeft er niets aan de hand te zijn. Let in zo’n geval wel op mogelijke andere symptomen die erop wijzen dat er wel iets niet helemaal goed zit.

Oorzaken

In de meeste gevallen ontstaat diarree door besmetting met een virus, bacterie of parasiet. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van niet goed doorbakken vlees of het inslikken van besmet water. Ook voedselallergie of -intolerantie, zoals lactose- of glutenintolerantie, kan diarree veroorzaken. Een kind kan ook zomaar een keer diarree krijgen als reactie op een bepaald voedingsmiddel, terwijl hij er op andere momenten niet zo op reageert. Een prikkelbare darm verstoort de stoelgang en kan het ene moment zorgen voor diarree en het andere moment weer voor verstopping. Een prikkelbare darm kan ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld angst, verdriet, spanning, maar ook door vezelarm voedsel of te weinig beweging. Er zijn verschillende ziekten/aandoeningen die diarree kunnen veroorzaken. Denk aan chronische darmontstekingen. Ook het gebruik van medicijnen, zoals antibiotica of laxeermiddelen, kan de oorzaak zijn.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Wanneer naar de huisarts?

Voor baby’s en peuters gelden hierbij andere richtlijnen dan voor wat oudere kinderen. Vooral bij een baby moet je erg alert zijn. Als je baby twee voedingen overslaat en ook overgeeft naast de diarree, dan is er een grote kans op uitdroging. Raadpleeg dan altijd een arts. Probeer intussen toch telkens vocht aan te bieden.
Dit laatste geldt ook voor peuters: geef zo veel mogelijk vocht. Het liefst thee, water of verdund vruchtensap en op een lauwe temperatuur, want dat prikkelt de ingewanden het minst. Probeer je peuter ook kleine beetjes voedsel te laten eten. Een beschuitje of wat rijst kan geen kwaad, maar ook vezelrijk voedsel zoals fruit en volkoren producten zijn mogelijk. Houd de diarree bij je peuter langer dan een dag aan of heeft je kind naast de diarree last van koorts, sufheid, hevige buikpijn of bloed/slijm bij de ontlasting, raadpleeg dan altijd direct een arts.

Tips om diarree te voorkomen

  • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne, bijvoorbeeld het handen wassen na het verschonen van je kind of als je zelf naar de wc bent geweest.
  • Kook/bak eten altijd goed door en was ook je handen en de kookspullen grondig na gebruik.
  • Bewaar eten in de koelkast.
  • Let in het buitenland extra goed op. Drink bijvoorbeeld liever water uit flessen in plaats van uit de kraan, schil fruit en geef je kind geen rauw voedsel zoals rauwkost. Neem ook voor de zekerheid vanuit Nederland een diarreeremmer mee. Zo hoef je niet eindeloos op zoek naar een apotheek of een geschikt middel voor je kleintje (lees voor gebruik de bijsluiter) als hij diarree heeft.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)