Difterie
Difterie is een zeer besmettelijke infectieziekte.
Besmetting vindt plaats via de lucht, door hoesten of niezen. Ook is besmetting met difterie via voedsel en drinken mogelijk. In dit artikel lees je over difterie.
Iemand kan besmet zijn en ook anderen besmetten zonder zelf ziekteverschijnselen te hebben.
Symptomen
De symptomen zijn onder andere verkoudheid, keelpijn, koorts, slikproblemen, hoestaanvallen, benauwdheid, slechte adem en een etterende aanslag op de amandelen en achter in de keel. Bij dit laatste symptoom zijn er vliezen ontstaan op de slijmvliezen in de keel, waardoor ademhalen moeilijker wordt. In het ergste geval zou je kind hierdoor kunnen stikken. Ook kunnen de hartspier en het zenuwstelsel worden aangetast door gifstoffen die door de difteriebacterie worden aangemaakt.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuBehandeling
Via het Rijksvaccinatieprogramma wordt je kind, met de DKTP-prik, ingeënt tegen difterie. Na het ontvangen van alle prikken is je kind ongeveer tien jaar tegen de ziekte beschermd. In Nederland komt de ziekte nauwelijks voor. Het is wel verstandig om een herhalingsvaccinatie te halen als je kind na die periode op reis gaat naar een ver land.
Difterie kan met onder andere antibiotica worden behandeld, maar door de ziekte eenmaal ontstane schade is niet meer te behandelen.
Heeft je kind difterie gehad, dan kan hij het later altijd opnieuw krijgen. Hij is daarna dus niet immuun.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!