Help, mijn dreumes eet te weinig!
Bang dat je dreumes te weinig eet? Krijg je het Spaans benauwd als je leest wat je dreumes dagelijks aan voeding nodig heeft omdat jouw dreumes met moeite drie happen van zijn avondeten eet? Geen paniek, je dreumes geeft zelf aan wat hij nodig heeft.
Een kind geeft zelf aan hoeveel eten hij nodig heeft
Soms gaat een kind door een ‘moeilijke fase’ met eten waardoor je dreumes op dat moment te weinig eet, maar dat is vaak maar een korte periode. Zorg er in ieder geval voor dat je dreumes uit de verschillende voedingsschijven producten eet. Zo krijgt hij toch alle vitaminen en voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft om te groeien en komt je dreumes met eten niets te kort. En als hij een periode wat minder eet, probeer daar dan geen halszaak van te maken.
Je dreumes bepaalt de hoeveelheid
Werkt je kind met lange tanden drie doperwten naar binnen en merk jij dat je geïrriteerd raakt? Probeer dan toch rustig te blijven. Bied je kind gezonde dingen aan, maar laat je kind bepalen hoeveel hij eet. Hij voelt aan zijn buik wanneer hij genoeg heeft.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuVaste tijden
Eet op gezette tijden en hou daarbij rekening met eventuele middagslaapjes. Naast de drie hoofdmaaltijden als ontbijt, lunch en avondeten, kun je je kind nog twee à drie gezonde tussendoortjes geven als een soepstengel, fruit of rozijntjes. Eet ’s avonds niet te laat. De meeste kleine kinderen hebben rond zes uur echt zin in eten. Als je veel langer wacht met het avondeten, dan raakt hij misschien over zijn honger heen. Bovendien is het niet lekker om met een volle maag te gaan slapen. Het is dus prettiger als hij zijn avondeten nog even kan verteren voordat hij naar bed gaat. Je dreumes eet niet zo snel te weinig, maar wel snel ‘te laat’ voor een goede vertering van het eten!
Feestje!
Maak van de maaltijden een feestje! Grote kans dat als het gezellig is aan tafel dat jouw dreumes meer eet. Je kunt het eten op een leuke manier presenteren. Maak bijvoorbeeld een gezichtje van de aardappelen, vlees en groenten. De twee aardappelen zijn de ogen, het stukje vlees is de neus en de groenten vormen een grote glimlach. Natuurlijk sluit je de maaltijd af met een lekker (en gezond) toetje.
Fijnproever
Dreumesen en peuters krijgen steeds meer hun eigen willetje en daar is helemaal niets mis mee. Misschien merkte je al toen je kind nog een baby was dat hij voorkeur had voor worteltjes of juist voor sperziebonen. Nu je kind ouder wordt, zul je zeker merken wat zijn voorkeuren zijn wat eten betreft. Eet hij zijn pasta liever los van de saus, eet hij zijn vingers op bij vlees of moet hij er niets van hebben en gaat zijn voorkeur uit naar gekookte of gebakken aardappelen? Respecteer de voorkeuren van je kind en hou er zoveel mogelijk rekening mee. Je hoeft niet apart voor hem te koken, maar als je weet dat hij niets van spinazie moet hebben, terwijl broccoli er zonder pardon ingaat, dan kun je in een periode dat hij al wat moeilijker met eten is, beter geen spinazie voorschotelen. Je kunt het hem wel zo nu en dan aanbieden, want de smaak van kinderen verandert nog. Wat hij nu niet lust, is straks misschien zijn lievelingskostje! Maak je dus niet te snel zorgen als je denkt dat je dreumes te weinig eet.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!