Driftbuien van je dreumes of peuter
Driftbuien kunnen ontstaan nadat je dreumes de negende sprong in zijn mentale ontwikkeling genomen heeft (met bijna 15 maanden). Om te voorkomen dat je straks een onmogelijke peuter hebt, is het belangrijk om vanaf deze sprong – in de dreumesperiode – regels en grenzen te gaan stellen om driftbuien te voorkomen.
Dreumesen en peuters kunnen driftbuien krijgen: het hoort er een beetje bij. Maar niemand zit te wachten op een kind dat zich dagelijks tien keer woedend en schreeuwend op de grond gooit. In dit artikel lees je hoe je om kunt gaan met de driftbui van je dreumes of peuter.
1. Leid je kindje af als je een driftbui voelt aankomen
Voel je het aan je kleine teen aan: je dreumes of peuter krijgt een driftbui? Probeer hem dan meteen af te leiden. Zing een liedje, zeg dat je een mooie vogel ziet vliegen of vraag je kind of hij zijn trein of pop wil pakken. Het maakt niet uit wat je zegt, als het hem maar afleidt. Voorkomen is beter dan genezen want als je dreumes of peuter eenmaal echt in een driftbui zit, dan is het vaak lastig voor hem om er weer uit te komen.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nu2. Creëer een veilige ‘driftplek’
Soms is je dreumes of peuter niet af te leiden en raakt hij toch in een driftbui. Is jouw kindje in zo’n driftbui zo buiten zinnen dat hij zichzelf op de grond gooit? Zorg dan wel dat het veilig is. Stel je voor: hij gaat op een drukke zaterdagmiddag met zijn benen en armen spartelend op de vloer in de supermarkt liggen, terwijl er allemaal mensen en winkelwagentjes voorbij komen, dan is dat niet heel veilig. Zoek op dat moment een rustige plek op. Krijgt je kleine thuis een driftbui? Dan kun je hem even wegzetten op zijn eigen ‘driftplek’. Zorg ervoor dat dit elke keer dezelfde plek is zodat je kindje weet dat deze plek is voor als hij een driftbui heeft.
Tip: dit kan beter niet zijn bedje zijn. Zijn bedje is om te slapen en daar moet hij zich veilig voelen.
3. Geef hem niet altijd zijn zin tijdens driftbuien
Zeurt je kindje om bijvoorbeeld snoep en eindigt zijn gezeur in een driftbui? Geef dan niet toe! Ook niet als er bezoek is en je hebt er echt even geen zin in. Als je dan toegeeft, beloon je de driftbui. De kans is groot dat hij de volgende keer weer een driftbui krijgt als jij hem zijn zin niet geeft, omdat hij de vorige keer is beloond. Zo zal hij net zo lang doorgaan totdat hij weer beloond wordt.
4. Probeer je eigen frustratie onder controle te houden
Het is logisch dat je kind je het bloed onder de nagels vandaan haalt als hij een driftbui heeft. Hij gilt, schreeuwt en tiert, en het liefst zou je hem achter het behang plakken. Probeer op zo’n moment zelf rustig te blijven. Loop desnoods even de kamer uit. Ga niet tegen je kind schreeuwen en geef hem geen draai om de oren. Als ouder moet jij je kind leren hoe het hoort. Jij wilt ook niet dat jouw kind schreeuwt of slaat, dus moet je het zelf ook niet doen. Geef hierin het juiste voorbeeld.
5. Driftbuien uit frustratie of vermoeidheid
Je dreumes of peuter kan ook een driftbui krijgen uit frustratie of vermoeidheid, omdat hem iets niet lukt bijvoorbeeld. De driftbui lucht op en hij kan er eigenlijk niets aan doen. Je kunt hem troosten en helpen. Een driftbui omdat hij zijn zin niet krijgt, daar moet je niet aan toegeven.
Weet je uit ervaring dat je kind de dag nadat hij naar het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal is geweest moe is? Plan die dag dan niet teveel in. Ga dan niet met hem op (familie)bezoek bijvoorbeeld. De kans is dan groter dat hij door zijn vermoeidheid een driftbui krijgt.
Wat doen na een driftbui?
Na een driftbui kun je het beste neutraal blijven. Maar als je kind naar je toekomt en een knuffel wil, dan geef je hem die. Of als hij een auto pakt om mee te spelen, ga dan even met hem spelen. Haal de driftbui van je dreumes of peuter niet nog eens aan. Het is nu voorbij.
Neem een kijkje in de mentale ontwikkeling van jouw kindje en ontdek hoe je je kindje kunt ondersteunen met zijn vaardigheden, met de Oei, ik groei! app of het boek!
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!