Groeistoornis in het kort
Groeien is een ingewikkeld proces waar het hele lichaam bij betrokken is. Wanneer dit proces verstoord wordt spreekt men van een groeistoornis. Het groeiproces verloopt in dat geval langzamer dan bij anderen. Hoe dat kan? Om dat te begrijpen, is het handig dat u weet wat er gebeurt als een kind groeit.
Hoe werkt groei?
Kort gezegd komt groei erop neer dat de botten langer worden. Dit gebeurt onder invloed van bepaalde stoffen waaronder hormonen en groeifactoren.
Welke van deze twee de grootste invloed hebben op de groei, verschilt per levensfase. In de baarmoeder en tijdens de eerste zes levensmaanden wordt de groei vooral geregeld door een aantal groeifactoren. Vanaf de zesde maand tot de pubertijd heeft het groeihormoon de meeste invloed op de groei. In de pubertijd zijn het de geslachtshormonen die de groei veroorzaken.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuDrie soorten groeistoornissen
Wanneer een kind te klein is of niet goed groeit, kan dit verschillende oorzaken hebben. Bij het ene kind gaat het om een aangeboren afwijking, het andere kind eet niet goed en weer een ander heeft bijvoorbeeld een nieraandoening.
Bij primaire groeistoornissen gaat het om aangeboren problemen die direct van invloed zijn op de groei. Bij secundaire groeistoornissen is er een andere oorzaak die de groei beïnvloedt. De oorzaak is dan meestal een andere ziekte. De laatste groep vertegenwoordigt de groeistoornissen waarvan we niet precies weten wat de oorzaak is.
Achterblijvende groei
In een aantal gevallen wordt een groeistoornis pas ontdekt wanneer er sprake is van een sterk achterblijvende groei. In sommige gevallen echter wordt dit al eerder duidelijk. En dan nog niet eens zozeer door een achterblijvende groei, maar door bijvoorbeeld een syndroom waarvan men weet dat die de groei beïnvloedt. Wanneer dit bij baby’s wordt ontdekt dan komt dit in de meeste gevallen voort uit genetisch onderzoek.
Natuurlijke verschillen
Wanneer uw kind te klein is dan is dit zeker niet altijd reden voor ongerustheid. Ieder kind heeft tenslotte een andere groeisnelheid en in de meeste gevallen wordt een kleinere lengte op latere leeftijd wel gecorrigeerd. In Nederland worden de kinderen goed in de gaten gehouden en gaan ze regelmatig op controle bij de specialisten van het consultatiebureau. Die kunnen dan ook aangeven of de kleine lengte aanleiding geeft dit verder te onderzoeken.
Bron: groeiwijzer.nl
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!