Het geboorteplan
De term ‘geboorteplan’ dekt de lading niet. Je kunt een geboorte namelijk niet plannen. Het is meer een wensenlijstje.
Steeds vaker maken vrouwen een geboorteplan. Veel dingen die hier in staan, zijn eigenlijk standaard en hoeven niet specifiek opgenomen te worden.
Voorbeelden hiervan zijn:
- Ik wil dat mijn partner de navelstreng doorknipt
- Als de baby geboren is, wil ik direct huid-op-huid contact met mijn baby
- Ik wil het eerst zelf proberen, maar als ik de pijn niet meer aan kan, wil ik pijnbestrijding
Het is de bedoeling dat degene die uiteindelijk de bevalling begeleidt, in één oogopslag kan zien wat nou echt belangrijk is voor deze vrouw/voor dit koppel.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuHet is daarom belangrijk dat in een geboorteplan enkel de specifieke en persoonlijke wensen staan, zoals bijvoorbeeld:
- Vanwege rugproblemen, verkies ik staan/wiegen boven het moeten liggen op mijn rug.
- Ik wil de navelstreng zo lang mogelijk uit laten kloppen
- Mijn partner wil graag ons kind aankleden na de geboorte
Een doula helpt bij het opstellen van een goed geboorteplan dat serieus genomen zal worden door de aanwezige hulpverleners. We beginnen doorgaans met een aantal pagina’s vol wensen en angsten, en spreken die net zo lang door totdat slechts een aantal punten van belang blijkt te zijn. Veel van die andere wensen worden immers al standaard ingewilligd. Maar als je dat van tevoren niet hebt doorgesproken met een doula, kan dat voor een flink aantal slapeloze nachten zorgen! Een doula geeft rust, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!