Hindernissen in het slaapritme
Als volwassene heb je je rust hard nodig, het leven overdag en er zijn voor je kind kost energie. Terwijl kinderen hun rust ook overdag nog kunnen pakken ben je als volwassene aangewezen op de kostbare nachtrust. Hoe vermoeiend kan het zijn als die nachtrust meerdere malen onderbroken wordt!
Zoeken naar een reden in het slaapritme?
Hoewel het erg fijn is te weten wat de reden is van de onrust die een kind laat zien bij het inslapen of door de nacht heen, het is goed te weten dat er niet altijd een reden is. Zoeken naar een reden kan ook veel energie kosten en maken dat je veel dingen gaat uitproberen, je bent zoekende. Het kind voelt je onzekerheid en mist stevigheid en steun. Probeer soms te accepteren dat het even zo is, stel je erop in en bereid je daar lichamelijk en geestelijk op voor. Dat geeft jou en dus ook je kind rust.
Het is een fase, wellicht cliché om het zo te noemen maar het is wel waar. Pubers krijg je uiteindelijk moeilijk uit hun bed en slapen eindeloos, een goede gedachte om in je achterhoofd te houden, deze vermoeiende fase van gebroken nachten gaat voorbij… Denk daarbij ook aan je eigen nachten, ook die staan wel eens in het teken van slecht in slaap komen of tussendoor wakker worden, klaarwakker zijn en een tijdje naar het plafond liggen staren. Voor jouw als volwassene ook een irritatie maar je lost het op naar wat je op dat moment nodig hebt. Een kind kan dat niet, die begint te huilen en vraagt je hulp.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuMomenten waarop kinderen moeite krijgen met inslapen kunnen te maken hebben met bv tanden krijgen, ziek zijn en de fase erna (je wijkt waarschijnlijk met een ziek kind wat meer van je dagelijkse structuur af, die weer terug pakken nadien kan soms lastig zijn) of na een vakantie periode.
Het beste voor je kind dus?
Hierbij kun je voor jezelf bekijken wat je prettig vind, direct weer de duidelijke structuur erin of deze opbouwen. Van belang is wel dat je dit met overtuiging doet, elke vorm van twijfel geeft het kind onzekerheid en zo zal het ook reageren.
Voor elke aanpak, die je zelf kiest en waar je 100% achter moet staan, is het belangrijk dat je energie nodig hebt dit aan te gaan en ook hierin moet doorzetten. Het is logisch dat je wat methodes gaat uitproberen, je wilt graag iets vinden waarmee je je kind tegemoet kunt komen. Het beste voor je kind dus. Voor een kind is duidelijkheid en structuur van belang, jouw twijfel en onzekerheid worden door het kind opgepikt en haalt hem uit evenwicht. Zoek daarom een methode waar jij je prettig bij voelt en die jouw aanspreekt, zorg dat je uitgerust bent (evt met behulp van je omgeving door een oppas in te schakelen zodat je kunt bijslapen) en zet door, succes!
Anneliese Jansen (1968)
www.anneliese-opvoedcoaching.nl
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!