Je baby leert het praten van jou
Het leren praten van je baby is niet een van de makkelijkste ontwikkelingen, om maar een understatement te maken. Je baby leert het praten van jou. Dit zijn de do’s en dont’s als het gaat om de taalontwikkeling van je baby.
- Praat, praat en praat…
- Benoem zo veel mogelijk de dingen waar je baby op dat moment naar kijkt of wat je baby doet. ‘Wat een lieve hond is dat, hè? Die hond heet Nina. Aai de hond maar zachtjes.’
- Lees lekker veel boekjes samen. Boekjes zijn ideaal om dingen aan te wijzen en tegelijk te zeggen wat het is en welk geluid het maakt. Boekjes lezen is niet alleen fun, het is ook supergoed voor de taalontwikkeling.
- Je baby mag dan knap zijn als hij baby-talk praat, maar jij niet! Praat als een ouder tegen je kind, en niet als een mede-baby. Hoe kan je baby nu leren praten als jij ook als een baby praat?
- Let op je woorden… Je baby verstaat meer dan je denkt. Pas op met wat je zegt als je baby in de buurt is.
- Let op je stem… Eigenlijk is het heel simpel: als je wilt dat je baby iets zachtjes doet, dan moet je dat gevoel van zachtjes ook in je stem overbrengen. Als je blij bent, moet je stem dat ook overbrengen. Ben je ‘boos’ en wil je je baby zeggen dat iets niet mag? Dan komt dat natuurlijk niet over als je dat met een lach zegt. Laat je stem dus weerspiegelen wat je wilt overbrengen.
- Praat met je gezicht. Breng met je gezicht over wat je in woorden wilt zeggen!
- Varieer je toonhoogte en stemgebruik. Maak met je stem geen saaie, eentonige tune, maar maak er een melodie van met verschillende noten, klanken, variaties en tempo’s.
Spraak- en taalweetjes:
- Moeders praten vooral met hun eerste kind zangerig en ritmisch. Dit komt doordat een eerste kind grote invloed heeft op de hormonen.
- Borstvoedingsbaby’s brabbelen eerder dan baby’s die flesvoeding krijgen. Dit komt doordat baby’s die borstvoeding krijgen harder met hun mond moeten werken om de voeding te krijgen. De spieren in hun mond worden dus meer gestimuleerd.
- Wist je dat emoties in verschillende talen op dezelfde manier tot uitdrukking komen? Een Nederlandse baby kan in het Spaans iets verboden worden.
- Kinderen die opgroeien in een omgeving waar op veel gevarieerde manieren gesproken wordt zoals voorlezen, tafelgesprekken en verhalen vertellen, hebben later op school een betere start.
- Eeneiige tweelingen begrijpen in het begin meer dezelfde woorden dan twee-eiige tweelingen. Erfelijkheid en aanleg spelen dus ook een rol bij het leren praten.
- Kinderen die al een ouder broertje of zusje hebben praten vaak later. Dit komt doordat ouders met meerdere kinderen het vaak drukker hebben. Het taalniveau dat de baby van de moeder hoort is toegespitst op het oudste kind in het gezin.
- Baby’s leren tussen de 18 maanden en 24 maanden ruim 200 nieuwe woorden.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuHeeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!