Leeftijdsverschil tussen de kinderen
Sommige ouders plannen hun kinderen vlot na elkaar. Terwijl andere bewust een paar jaar tussen de kinderen laten waardoor het leeftijdsverschil groter wordt.
Natuurlijk, niet alles valt te plannen. Als je graag een tweede kind wilt, kan het ook zijn dat er ongewild wat langer overheen gaat voordat er een tweede kind op komst is.
Twee kinderen in de luiers is hectisch, maar veel ouders zijn juist graag ‘snel’ uit de luiers. Wat zijn de voor- en nadelen van een klein of juist groot leeftijdsverschil? En hoe verdeel je de aandacht zodat niemand wat tekort komt?
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuKlein leeftijdsverschil
Als een kind na ruim een jaar een broertje of zusje krijgt, moet hij aan aandacht inleveren. Dat is natuurlijk wennen, want een dreumes krijgt graag alle aandacht en is de wereld echt aan het ontdekken. Toch is het ook zo dat een dreumes snel went om aandacht te delen. Voor de ouders kan het pittig zijn: twee kleintjes in de luiers.
2 à 3 jaar
Vaak zie je een leeftijdsverschil van zo’n 2 à 3 jaar tussen kinderen. De oudste heeft zijn ouders een tijd ‘voor zichzelf’ gehad en moet zijn vader en moeder nu met een broertje of zusje gaan delen. En dat kan knap lastig zijn voor een peuter die denkt dat alles om hem draait!
4 à 5 jaar
Zit er zo’n 4 à 5 jaar of meer leeftijdsverschil tussen de kinderen, dan begrijpt de oudste beter dat hij aan aandacht in moet leveren. Het samen spelen is vaak lastiger, omdat ze in een andere ontwikkelingsfase zitten en daardoor andere interesses hebben.
Betere voeding
Frans Plooij vertelt dat er vroeger een natuurlijke geboortespreiding was. Door betere voeding is die natuurlijke spreiding verstoord. Frans: “Volgens een oude, menselijke volkswijsheid zou een vrouw onvruchtbaar zijn zolang ze haar baby borstvoeding gaf. Dat klopt niet meer en ik zou het ook niet proberen. Bij de mens is dit proces verstoord toen we de landbouw en veeteelt begonnen, ongeveer 10.000 jaar geleden. Doordat we meer en betere voeding hadden, werd het mechanisme van natuurlijke geboortespreiding verstoord. Het oude regelmechanisme, dat het grootbrengen van kinderen ‘behapbaar’ maakte, is er nu dus niet meer. Veel ouders kiezen ervoor om de kinderen redelijk vlot na elkaar te krijgen. Natuurlijk is het fijn als dat ook lukt, maar je betaalt er wel een prijs voor: het is intensief, de zorg kost veel energie en het is vaak moeilijk om de aandacht tussen de kinderen te verdelen.”
Aandacht verdelen
Veel ouders vinden het lastig om de aandacht tussen hun kinderen te verdelen. Hoe groot of klein het leeftijdsverschil ook is, geef alle kinderen regelmatig exclusieve aandacht. Dat hoeft geen uitstapje naar een pretpark te zijn, je kunt bijvoorbeeld met de oudste, nadat de jongste in bed ligt nog even een boekje lezen. Zo heeft de oudste zijn vader of moeder even helemaal voor zichzelf. De jongste komt weer aan zijn trekken als de oudste op de peuterspeelzaal zit of naar school is.
Bedenk je dat elk leeftijdsverschil tussen kinderen voor- en nadelen heeft en dat het ideale leeftijdsverschil niet bestaat.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!