Moedermelk ‘formule’
Abracadabra! De ‘formule’ van Moedermelk…
Wist je dat de samenstelling van moedermelk niet de hele periode hetzelfde is? In de loop van de maanden verandert je moedermelk namelijk. Zo past de samenstelling zich aan de behoeftes van je baby aan, en ook de kleur verandert. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen heeft moedertje natuur het al mooi voor ons geregeld: je kindje krijgt de hele voedingsperiode precies dat wat hij op dat moment nodig heeft. Maar eh… wat is dat dan eigenlijk?
Moedermelk: je baby ‘lust er wel pap van’. Het mooie is dat hij daarmee alles krijgt wat hij nodig heeft voor zijn groei. Ook is het erg goed voorzijn immuunsysteem. En wat dacht je van het effect van voeding op de ontwikkeling van hersentjes? Alle belangrijke stoffen die je kindje nodig heeft zitten er gewoon allemaal in. Met dit ‘toverdrankje’ doe je hem dan ook echt een groot plezier.
Geen abracadabra
Gelukkig hebben wij geen tovenaars nodig om te weten wat er in moedermelk zit. De ‘formule’ zit al in ons lijf opgeslagen. Inmiddels hebben wetenschappers moedermelk behoorlijk goed ontleed. We weten welke vitamines erin zitten, hoe het zit met de vetzuren, eiwitten, koolhydraten, de weinige bacteriën, noem maar op.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuOm het nog mooier te maken: de samenstelling van de moedermelk verandert door de tijd heen. Elk moment geef je hem precies wat hij nodig heeft. Zo is de eerste moedermelk, het colostrum, is heel licht verteerbaar. Daarna volgt de ‘sportdrankversie’ en vervolgens de moedermelk waarin bijvoorbeeld weer wat meer vetten zitten. En wist je dat de samenstelling ook tijdens de voeding verandert? Kort gezegd gaat hij eerst ‘wat drinken’ en begint daarna aan zijn ‘maaltijd’.
De invloed van jouw voeding
Ook de kleur van moedermelk kan behoorlijk verschillen. ‘Verse’ moedermelk heeft vaak een gele, blauwachtige of lichtbruine kleur, terwijl bevroren moedermelk geelachtig kan zijn. Jouw eigen voeding kan daar ook invloed op hebben. Daarmee experimenteren raden we niet aan. Vertrouw er maar gewoon op dat het goed is. Wel is het belangrijk dat je gezond eet en voldoende eet.
Over de invloed van schadelijke stoffen zijn de wetenschappers het niet altijd met elkaar eens. Zo zegt de een dat koffie geen enkel probleem is, terwijl een ander het bijna zou verbieden. Maar ja, voor de zekerheid kun je er natuurlijk altijd wel rekening mee houden.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!