Moeilijke stoelgang en ontlasting baby
Aan ‘Poep en poepen’ kun je een hele studie wijden. Zeker als het om de kleinsten onder ons gaat. De ontlasting van baby’s ziet er vaak anders uit en ruikt anders dan van volwassenen. Ook hebben veel kleintjes in verhouding last van obstipatie. Wat moet je weten?
Niet elke babypoep ruikt hetzelfde en ziet er hetzelfde uit. Ook lijken de kleinsten onder ons in het eerste jaar een heel kleurenpalet te produceren. Welke poep is dan eigenlijk normaal voor een baby? En hoe vaak poept hij dan?
Obstipatie baby
Als je baby net geboren is, kan hij kampen met obstipatie. Maar… als je borstvoeding geeft, kan het wel een dag of tien duren voordat je baby gaat poepen. Is de ontlasting zacht, dan is er meestal niets aan de hand.
Meestal verdwijnen eventuele klachten na ongeveer een half jaar. Dan is je baby en zijn lijfje gewend aan het moeten poepen. Bij borstvoeding hebben baby’s in verhouding het minste last van obstipatie. Bij flesvoeding, en in het bijzonder bij wisselingen van voeding, hebben baby’s vaker last van problemen zoals obstipatie.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuAls je baby aan zijn eerst hapjes begint, kan hij ook even last hebben van obstipatie. Dat is tijdelijk. Ook een gebrek aan vocht kan een oorzaak zijn van obstipatie bij je baby, dreumes of peuter. Zeker baby’s hebben – door hun veel dunnere huid – in verhouding veel meer vocht nodig dan wij. Let daarom goed op bij erg warm weer of als het binnen erg warm is voor je baby.
Obstipatie bij vast voedsel
Als je kindje al vast voedsel eet, zijn er een paar dingen waar je extra op kunt letten. Vezels werken natuurlijk goed, dus geef je kindje dagelijks een flinke portie groenten en (wat vaker) een fruithapje. Ook is drinken blijft altijd belangrijk. Geef hem, als hij eenmaal volledig ‘met de ‘pot mee-eet’ minstens een liter drinken per dag. En… sla nooit het ontbijt over! Want daarmee komen de darmen goed op gang. En laat je kleine uk maar veel bewegen. Dat maakt je de darmen ook meteen actiever.
Bange poeperd
Sommige kinderen, ook kleintjes, zijn bang om te poepen, zeker als ze last hebben (gehad) van obstipatie. Vaak durven ze dan niet meer, waardoor weer obstipatie ontstaat. Zo komt je kindje in een vicieuze cirkel terecht. Heb je het idee dat dit bij je kindje speelt? Ga dan even langs de huisarts of het consultatiebureau voor advies.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!