Nederlandse Moedermelkbank

Stefanie is als diëtiste verbonden aan de Nederlandse Moedermelkbank

De Nederlandse Moedermelkbank verstrekt moedermelk aan premature baby’s van wie de moeder zelf geen of te weinig moedermelk kan geven. De redactie van Oei, ik groei! sprak met Stefanie Kouwenhoven.

Kan iedere moeder die zelf geen borstvoeding kan geven terecht bij de moedermelkbank voor donormelk voor haar baby?

“Nee. De Nederlandse Moedermelkbank verstrekt moedermelk aan premature baby’s van wie de moeder zelf geen of onvoldoende moedermelk heeft. Moeders van te vroeg geboren baby’s produceren vaak geen of onvoldoende melk. Dat kan komen door stress om hun te vroeg geboren baby, de moeder kan ziek zijn of medicijnen gebruiken waardoor de baby de moedermelk niet mag krijgen. De donormelk is aanvankelijk alleen voor premature baby’s (geboren bij 24 – 37 weken zwangerschap) die meedoen aan wetenschappelijk onderzoek.”

Waarom is moedermelk juist zo belangrijk voor premature baby’s?

“Voor zuigelingen is moedermelk de meest optimale voeding. Als een baby met bijvoorbeeld 40 weken geboren wordt, kan hij het beste moedermelk krijgen. Toch kan het zo zijn dat de moeder geen moedermelk kan geven. Misschien heeft ze te weinig moedermelk, is ze ziek of gebruikt ze bepaalde medicatie. Kunstvoeding is voor een volgroeid kindje dan een goed alternatief. Bij premature baby’s ligt dit anders. Doordat hun darmen nog niet volgroeid zijn, lopen ze een grotere kans op darmontstekingen en infecties. Premature baby’s die moedermelk krijgen, hebben zes keer minder darmontstekingen en 18% minder infecties dan premature baby’s die kunstvoeding krijgen. Hier is onderzoek naar gedaan. De baby’s die meededen aan dit onderzoek kregen moedermelk van hun eigen moeder. Nu willen we onderzoek gaan doen naar de effecten van donormelk in vergelijking met kunstvoeding bij premature baby’s.”

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Kun je wat meer vertellen over het onderzoek?

“In VU medisch centrum, Amsterdams Medisch Centrum-Emma Kinderziekenhuis, Erasmus MC-Sophia en UMC st. Radboud willen we in september 2011 van start gaan met het onderzoek onder premature baby’s die zijn opgenomen op de intensive care afdeling voor pasgeborenen (IC-Neonatologie). We onderzoeken premature baby’s met een geboortegewicht van onder de 1500 gram. Voor of direct na de geboorte kunnen de ouders aangeven of ze mee willen werken aan het onderzoek. De ene groep baby’s krijgt enkel donormelk of eigen moedermelk aangevuld met donormelk. De andere groep krijgt kunstvoeding of eigen moedermelk aangevuld met kunstvoeding. Er gaan 400 baby’s meedoen aan het onderzoek. Het onderzoek zal zo’n twee jaar duren en zal uitwijzen of de premature baby’s die donormelk kregen inderdaad minder darmontstekingen en infecties hadden dan de premature baby’s die kunstvoeding kregen.”

Wat hoopt de Nederlandse Moedermelkbank met de uitslag van het onderzoek te bereiken?

“Als blijkt dat donormelk beter is voor premature baby’s dan kunstvoeding, dan willen we donormelk beschikbaar gaan stellen voor alle premature baby’s van wie de moeder geen of onvoldoende moedermelk heeft.”

Zitten er gevaren aan het gebruik van donormelk?

“Wij zeggen altijd dat het toedienen van donormelk net zo veilig is als een bloedtransfusie. Onze donoren worden helemaal gescreend. Tijdens een telefonisch intakegesprek komen zaken als roken, alcoholgebruik, medicijngebruik en voedingsgewoonten aan de orde. Vervolgens ondergaan potentiële donoren een medische keuring bij Sanquin Bloedvoorziening en hier wordt ook bloedonderzoek gedaan. Als de vrouw geschikt is als moedermelkdonor, dan krijgt ze uitgebreide instructies hoe ze de moedermelk moet afkolven, etiketteren en bewaren. De moedermelk wordt twee keer getest op bacteriën en wordt gepasteuriseerd. Uiteindelijk wordt de exacte hoeveelheid van de verschillende voedingsstoffen in de melk bepaald.”

Zou het niet ideaal zijn als ook niet-premature baby’s, van wie de moeder geen moedermelk kan geven, ook donormelk zouden kunnen krijgen?

“Of dit ideaal is weten we niet. Voordat we donormelk aan niet-premature baby’s geven, moet ook hier eerst meer onderzoek naar gedaan worden.”

De Nederlandse Moedermelkbank is gevestigd in VU medisch centrum te Amsterdam. Wil je meer informatie, op de hoogte blijven van het onderzoek of je opgeven als donor? Kijk dan op www.moedermelkbank.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)