OPOL en ML@H methode bij tweede taal
Hoe leer je je kindje nu het beste een tweede taal?
Een tweede taal wordt steeds belangrijker nu we meer multiculturele gezinnen hebben en het spreken van een tweede taal steeds belangrijker wordt met het vervagen van grenzen.
Je zult bij het leren van een tweede taal aan je kindje moeten beslissen hoe je dat gaat doen.
Twee heel beproefde methoden zijn de OPOL en ML@H methode.
OPOL Methode
OPOL staat voor: One Parent One Language. Een Ouder Een Taal. Een ouder praat dus bijvoorbeeld altijd Nederlands, de ander altijd de tweede taal. Zo schep je duidelijkheid en is de kans kleiner dat kinderen de talen door elkaar gaan halen. Lijkt makkelijk en dit is dan ok de meest beproefde methode. Toch zijn er nadelen aan deze methode verbonden. Zo zul je merken dat je voor gekke situaties komt te staan als je als heel gezin wordt aangesproken op straat in het Nederlands.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuBlijft de ouder die normaal gesproken de tweede taal spreekt dit nu ook doen? Of wordt nu overgegaan naar het Nederlands? En welke taal spreekt je kindje als hij met jullie beiden spreekt? Het belangrijkste is dat je beslissingen maakt. Beslist hoe je met dit soort situaties omgaat en je daar aan houdt. Regelmaat en consequent zijn, twee begrippen die hier goed van pas komen.
ML@H methode
ML@H staat voor Minority Language @ Home. Bij deze methode spreek je thuis, binnen je gezin, een andere taal dan de taal van het land. Je zou dus bijvoorbeeld binnen je gezin Engels spreken. Met deze methode ga je er van uit dat je kind de Nederlandse taal leert van derden. Vaak wordt voor deze methode gekozen als de ouders beiden de tweede taal spreken. Van de omgeving, van de opvang, peuterspeelzaal, school etc.
Omdat je met deze methodes altijd dezelfde taal spreekt thuis schept dat net veel verwarring. Nadeel is echter dat je er van uitgaat dat je kind van derden het Nederlands geleerd krijgt. Je ziet dan bijvoorbeeld vaak een Nederlandse taal achterstand als een kind naar school gaat. Deze achterstand kan wel ingehaald worden. Ook met deze methode dien je afspraken te maken en je daar aan te houden. Welke taal spreek je als er een vriendje of vriendinnetje komt spelen? Welke taal spreek je met de oppas?
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!