Borstvoeding: relactatie
Relactatie betekent het weer op gang brengen van de borstvoeding nadat je hiermee bent gestopt. Voor relactatie heb je veel geduld nodig. Een lactatiekundige kan helpen bij relactatie.
Of je een paar dagen bent gestopt of al een paar weken, relacteren is in principe mogelijk. Er zijn zelfs vrouwen die nooit borstvoeding hebben gegeven of zelfs nooit zwanger zijn geweest, maar die toch borstvoeding op gang kregen voor hun adoptiekindje. Om relactatie te laten slagen, zijn een aantal zaken belangrijk. Jouw motivatie is misschien wel de belangrijkste factor! Daarnaast is begeleiding van een deskundige (borstvoedingsdeskundige of lactatiekundige) gewenst en minstens zo belangrijk is het dat je omgeving achter je staat. Relactatie kost namelijk veel tijd en energie, zodat je alle hulp om je heen kunt gebruiken.
-
Melkproductie weer op gang
Bij relactatie moet de melkproductie weer op gang of op peil komen. Hiervoor is het belangrijk dat je heel vaak aanlegt. Als je kindje niet meer gewend is om aan de borst te drinken, zul je veel moeten kolven. Soms kan een baby niet meer wennen aan de borst en zul je je erbij moeten neerleggen dat hij jouw melk uit een fles krijgt. Toch is het dan natuurlijk nog steeds een fijn idee dat jij hem moedermelk geeft, ook al gaat het via de fles. Bij sommige vrouwen duurt het een paar dagen om de productie weer op peil te krijgen, bij anderen duurt het alleen al een paar weken voordat er überhaupt weer een heel klein beetje melk uit de borst komt. Het ligt eraan hoe lang je al gestopt bent met het geven van borstvoeding.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nu-
Bijvoeding
Het kan ook zijn dat je wel weer melk gaat produceren, maar dat het niet genoeg is om je baby daarmee volledig te voeden. In dat geval moet je bijvoeden: naast jouw borstvoeding, geef je ook kunstvoeding. Je kunt dan bijvoorbeeld eerst een fles kunstvoeding geven en als ‘toetje’ je kind aan je borst aanleggen.
-
Lichaamscontact
Veel aanleggen en/of veel kolven is dus belangrijk om de borstvoeding weer op gang te krijgen. Daarnaast helpt ook veelvuldig lichaamscontact bij dit proces. Je kunt je kindje bijvoorbeeld de fles geven terwijl hij wel in de borstvoedingshouding bij je ligt en dan bij voorkeur bloot tegen bloot. Vraag bij relactatie hulp aan een lactatiekundige.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!