Wat is RS-virus?
Het virus veroorzaakt een luchtweginfectie. De ziekte komt vooral voor bij baby’s en jonge kinderen. In artikel lees je over het RS-virus. Het RS-virus staat voor Respiratoir Syncytiaal virus en het is verwant aan het griepvirus.
Het RS-virus is erg besmettelijk en overdracht van de ziekte vindt plaats via aanraking of via de lucht (ademen, hoesten). Omdat de ziekte zich bij oudere kinderen en volwassenen uit als een normale verkoudheid, is het voorkomen van besmetting vaak lastig. Houd voor de zekerheid hele jonge kinderen uit de buurt van mensen met een flinke verkoudheid. Dit geldt zeker voor extra kwetsbare kinderen zoals te vroeg geboren baby’s. Het virus komt voornamelijk voor in de wintermaanden, in de maanden met de ‘R’.
Hoe herken je RS virus
Een kindje met het RS-virus vertoont de symptomen van een verkoudheid zoals een verstopte neus, benauwdheid, een pieperige ademhaling en slijm in de longen. Het slijm kan flinke hoestbuien veroorzaken en zelfs tot overgeven leiden. Je kindje kan er koorts bij krijgen, maar dit is niet altijd het geval.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuDoordat je kindje misschien veel moet overgeven en daarnaast weinig drinkt, moet je er goed op letten dat hij niet uitdroogt.
Wat kan je eraan doen
Het belangrijkste is om je kindje goed te laten uitzieken, net als bij een gewone griep of verkoudheid. Een arts zal eventueel neusdruppels voorschrijven. Bij erge benauwdheid of uitdrogingsverschijnselen bestaat de kans dat je kindje in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Vaak wordt hij dan behandeld met een spray die ervoor zorgt dat de slijmvliezen slinken waardoor de luchtwegen weer opengaan. Dit wordt ook wel vernevelen genoemd. Soms wordt er via een sonde extra vocht toegediend en krijgt je kindje extra zuurstof. Slechts in zeer zeldzame gevallen moet je kind tijdelijk aan de beademing.
Tegen het RS-virus word je in principe niet ingeënt. Er bestaat wel een vaccin, maar omdat dit erg duur is, wordt het alleen gegeven aan kinderen die in een risicogroep vallen. Na besmetting met het virus ben je er niet immuun voor. De ziekte kan dus terugkomen.
Als de ziekte weer over is, kan je kindje nog langere tijd last hebben van bijvoorbeeld kortademigheid. Dit trekt meestal na een tijdje weer weg. Ook kan je kindje wat sneller dan anderen verkouden zijn.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!