Slapen: rust voor je baby

Je baby heeft zijn slaap hard nodig. Alles op de wereld is nieuw, hij doet zo veel indrukken op en groeit als kool. Slapen is geen luxe, maar een must voor je baby. Als je baby slaapt heeft hij rust.

Toch wil dat niet zeggen dat het slapen altijd even makkelijk gaat en dat je baby het dag-en-nachtritme snel onder de knie heeft.

Hoeveel uur slaapt je baby?

De ene pasgeborene slaapt twintig uur per etmaal, de andere heeft misschien maar behoefte aan tien à twaalf uur slaap en is dus veel wakker. Hoeveel uur je baby zou moeten slapen, is niet strikt te zeggen. Het verschilt van kind tot kind. Gemiddeld slaapt een baby zo’n zestien uur per etmaal. Maar als dat meer of minder is, hoef je je dus geen zorgen te maken.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Slaaphouding

Een pasgeboren baby leg je op zijn rug te slapen. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die op hun buik in bed worden gelegd een grotere kans hebben te overlijden aan wiegendood. Gebruik om die reden ook geen dekbedje, maar neem een lakentje en een dekentje. Maak het bedje kort op en zorg dat je kindje met zijn voetjes helemaal beneden ligt. Zo kan hij zich wel blootwoelen, maar niet in ademnood raken door naar beneden te kruipen. Ventileer de babykamer goed en zorg dat het er vooral niet te warm is: rond de 18 graden.

Het dag-en-nachtritme

Baby’s hebben niet zoals volwassenen al een afgebakend dag- en nachtritme. Sterker nog, veel baby’s zijn ’s nachts actiever dan overdag. Toen je baby nog in je buik zat, heb je dat waarschijnlijk al ervaren: wellicht hield zijn getrappel jou uit je slaap! Nu hij op de wereld is, moet je kind dus ‘leren’ dat er zoiets bestaat als dag en nacht. Je kunt hem daarbij helpen door altijd duidelijk te maken of het dag of nacht is. Dat doe je bijvoorbeeld door het ’s nachts, op een nachtlampje na, donker te houden. Doe niet even de lampen aan als je baby wakker wordt.

Wakker worden

Vanzelfsprekend wordt je kindje ook wakker op momenten waarop je het niet verwacht. Pasgeboren baby’s slapen sowieso wat onrustiger dan oudere baby’s. Door dromen, plotselinge bewegingen (van henzelf) kunnen ze wakker schrikken en even huilen. Ook als je baby het te warm of te koud heeft, kan hij wakker worden. Houd de temperatuur van het kamertje rond de 18 graden en zorg dat het niet tocht. Als je twijfelt of hij het wel warm genoeg heeft, voel dan even aan zijn nekje. Dat geeft het beste aan hoe het staat met zijn lichaamstemperatuur. Koude voetjes en handjes of een koud gezichtje zeggen niet zoveel.

Ssst, de baby slaapt

Je hoeft niet extra stil te zijn als je pasgeboren baby slaapt. In je buik heeft hij alle gewone huisgeluiden al gehoord. Hij is eraan gewend. Zou je extra stil zijn dan mist hij misschien wat en blijft hij daardoor juist wakker. Extra lawaai maken moet je natuurlijk ook niet doen. Doe wat je normaal deed.

Als je baby last heeft van slaapproblemen…

… dan kun je daar radeloos van worden. Als je baby niet goed slaapt, slaap je namelijk zelf ook niet goed. Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd. Tips van anderen die bij hun baby wél hielpen. Maar dat wil niet altijd zeggen dat dat ook bij jouw kind past. Zoek naar de formule die bij jouw stijl past. Slaapt je baby het liefst in jouw armen in en voel jij je daar goed bij? Waarom zou je dat dan niet doen? Gaat het wel goed als het ledikantje naast jullie bed staat? Houd dat dan nog een tijdje zo. Als je zelf weer genoeg energie bent, heb je ook de energie om stapje voor stapje het naar-bed-ritueel te veranderen.

Bedenk altijd: jij moet er geen stress van krijgen, want die stress voelt je baby feilloos aan. En: je baby heeft behoefte aan veiligheid, dus geef hem dat door te laten merken dat je er bent, ook als hij alleen in zijn bedje ligt. Ga gerust af en toe even kijken. Houd het wel kort en wees heel duidelijk: “Ik ben in de buurt en kom zo nog een keer.”

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)