Sprong 0 maakt je baby al in de buik!
De eerste sprong in de mentale ontwikkeling maakt je baby vijf weken na de uitgerekende datum. Je baby ervaart de wereld dan anders en dat merk je als ouders. Maar hoe ervaart je baby de wereld voordat hij die eerste sprong maakt? Hoe ervaart je baby de wereld in de buik? Hoe ziet sprong ‘0’ eruit?
Frans X. Plooij, vertelt hoe je baby die sprong 0 maakt:
“Eigenlijk is sprong ‘0’ een verzamelnaam voor een heleboel dingen die je baby leert, terwijl hij bij jou in de buik zit. Het totaal van wat je baby in de buik leert is het ‘startpunt’ waarmee je baby geboren wordt. Veel mensen denken nog steeds dat de periode in de buik voornamelijk om lichamelijke groei gaat. Natuurlijk zit daar een kern van waarheid in. Vooral in de eerste periode is je baby bezig met de lichamelijke ontwikkeling. Alle lichaamsdelen moeten gevormd worden en je baby moet groeien. In de laatste periode van de zwangerschap beginnen baby’s dingen te doen met hun hersenen.
Misschien gaat het wat te ver om te zeggen dat ze nadenken, maar onderzoek toont wel aan dat baby’s anders reageren op prikkels van buitenaf of van binnenuit. Die reacties worden gestuurd door de hersenen. Heel fascinerend als je nagaat dat nog geen 100 jaar geleden mensen dachten dat een pasgeboren baby niet meer was dan een lichaam met een aantal reflexen. We weten nu veel over de verschillende zintuiglijke ontwikkelingen van baby’s in de buik.”
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuJe baby weet hoe je je voelt!
Dat je als moeder een band met je baby in de buik opbouwt, weet je als geen ander. Je leert je baby al kennen voor je hem ooit gezien hebt. Je weet precies wat welk schopje en welke draai betekent. Maar je baby weet dat ook van jou! Hij proeft, hoort en voelt je stemming! Je baby neemt op een gegeven moment kleine slokjes van het vruchtwater. De smaak van het vruchtwater is afhankelijk van je conditie en je stemming. Je baby proeft die veranderingen. Hij heeft een veel groter aantal smaakpapillen dan een ouder kind of een volwassene. En die smaakpapillen bestrijken ook nog eens een veel groter gebied, namelijk de hele mondholte. Hij is dus een meesterproever.
Grote veranderingen in je stemming zijn mogelijk. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je plotseling iets stressvols meemaakt, de smaak van het vruchtwater verandert. Kleine veranderingen, bijvoorbeeld tijdens een praatje met de buurvrouw, zijn niet zo makkelijk te meten. Maar als je als moeder vol aandacht praat met je baby, gaat dat gewoonlijk gepaard met heel veel emotie. En die proeft hij wel. Dergelijke heftige emoties helpen je baby om je ‘praatje’ beter te ‘verstaan’. Op dezelfde manier helpen emoties je baby na de geboorte om te leren spreken. Naast het proeven van je stemming, hoort je baby je stemming ook. De stemming van je baby wordt zelfs in sterke mate bepaald door jouw stemming. Hij pikt je stemming op zodra jij ze uit.
Hij doet dat onder andere door de melodie van je stem, dus het op en neergaan van de toonhoogte van je stem. Je stem verraadt de emoties die je voelt bij wat je zegt. Oók als deze niet overeenkomen met de woorden die je letterlijk zegt, want die verstaat hij nu nog niet. Ook je hart verraadt je stemming. Je buikbaby hoort hoe jouw hart reageert op bepaalde situaties. Hoe het sneller juist langzamer gaat als je blij bent, schrikt of treurig bent. Je baby hoort die emoties en leeft met je mee. Je baby leest de emoties ook af uit je ademhaling. Je kunt rustig ademhalen, gehaast, zuchtend, met lange pauzes en ga zo maar door. Dat alles houdt een boodschap in. Een boodschap waar hij weer op zijn eigen unieke wijze op reageert.
Herinneringen uit de baarmoeder
Pasgeboren baby’s herinneren zich zelfs dingen uit de buik, al is het niet bewust. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat het vermogen om naar geluid te luisteren, en dus niet alleen te horen, aanzienlijk toeneemt als je tussen de 36 en 37 weken zwanger bent. Je baby herkent dan geluiden die hij eerder heeft gehoord. Zijn geheugen werkt dus. Dit ontdekten onderzoekers toen ze 36 tot 37 weken oude buikbaby’s steeds dezelfde muziek lieten horen. Ze merkten dat de kleintjes iedere keer weer op dezelfde manier bewogen als de muziek begon te spelen. Een teken dat ze de muziek herkenden. Een baby reageert al eerder op geluiden die hij hoort vanuit de buik. Maar hij herkent de geluiden dan nog niet. Daarvoor moet hij zich nog verder ontwikkelen. En die ontwikkeling vindt plaats tussen de 30 en 36 weken. Deze keer niet in zijn oor, maar in zijn hersenen.
Zintuigelijke Waarneming
Ook al hoort, proeft en voelt je baby al veel in de buik en kan hij zich dingen ‘herinneren’, hij doet dat wel heel anders dan wij dat doen. Dat komt doordat zijn hersenen nog niet precies zo werken als de onze. Wij ruiken dat iemand die naast ons loopt parfum op heeft, maar we horen en proeven de parfum niet. Een pasgeboren baby ervaart die verschillen in zintuiglijke waarneming nog niet. Zijn zintuiglijke ervaringen lopen nog door elkaar. Alle prikkels die hij via zijn zintuigen binnenkrijgt, ervaart hij als één geheel. Als een soort ‘soepje’ van ervaringen. Je baby snapt bij de geboorte zelfs nog niet dat hij een eigen ‘ik’ heeft. Hij denkt dat hij één is met de rest van de wereld om hem heen. Dat kunnen wij ons bijna niet voorstellen.
Bij iedere sprong die je baby maakt, gaat hij de wereld steeds meer op de manier zien waarop wij die zien. Hij leert de verschillen tussen zintuiglijke prikkelingen te herkennen en leert zijn eigen ‘ik’ kennen. Je baby maakt tien spongen door in de eerste anderhalf jaar van zijn leven. Sprongen die allemaal voortbouwen op wat je baby bij jou in de buik geleerd heeft.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!