Sprongen van je baby op het menu
Ver voor je baby gaat eten aan tafel krijgt hij al voedsel voor het brein als hij met jullie aan tafel zit. Hier lees je, per sprongetje, wat er op het aan-tafel-menu van je baby staat vanaf dag 1 (!) tot de leeftijd van zes maanden.
5 weken: Sprong van sensaties
Je baby maakt de eerste sprong in de mentale ontwikkeling van zijn leven. Een sprong die dus extra moeilijk is. Hoe veiliger je baby zich voelt, de zogenaamde basisveiligheid, hoe makkelijker hij de sprong zal maken. Een van de belangrijkste manieren om hem deze basisveiligheid te geven is door er voor en bij hem te zijn. Hij geniet er dan ook van als hij vanuit zijn veilige plekje jullie stemmen hoort aan tafel en jullie ziet bewegen.
8 weken: Sprong van patronen
Aan tafel zijn talloze patronen te ontdekken. Denk maar eens aan de decoratiepatronen op het servies, of de patronen op je trui (ja, nu zit je rustig stil. Dat geeft je baby de kans jou patroon kleding goed te bestuderen!). Wil je het diner extra interessant en mooi maken voor je baby? Kies dan voor een lekker romantisch diner met kaarslicht, Het geflikker van het vlammetje is een waar patronenspektakel en je uk zal er nu heel graag naar kijken en veel van leren.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nu12 weken: Vloeiende overgangen
Je uk begint nu af en toe ‘terug te praten’. Je zult merken dat je hem aan tafel bij een keuvel gesprekje kunt betrekken. Tuurlijk stelt het inhoudelijk niets voor, maar het gaat om het grondbeginsel van praten: hij zegt iets, jij zegt iets, en dan weer hij. Ook geniet je baby van alle vloeiende overgangen om hem en de eettafel heen. Je stem die vloeiende overgangen maakt terwijl je praat met je partner, de arm die vloeiend van het bord naar je mond beweegt. Jouw handelingen aan tafel zijn voedsel voor zijn brein. Hij heeft een uurtje de tijd om rustig jullie gezichten, ogen, monden en haren te bestuderen en hij doet niets liever tijdens deze sprong.
19 weken: gebeurtenissen
Het eerste echte oppaswerk is begonnen. Vanaf nu kan je baby opeens iets gaan grijpen, dus ook van de tafel. Let er dus extra op dat je dit niet in zijn buurt legt. Tijdens deze sprong doe je je baby echt een lol als jullie een goed rode taaie biefstuk eten. Hij kijkt namelijk het liefst naar herhaalde gebeurtenissen, herhaalde acties zoals het op en neer gaan van je kaken (en bij een rauwe biefstuk kauw je lekker overdreven en dat is goud waard voor je kind!). Ook zal je zien dat hij nu wellicht met zijn mondje gaat smakken. Hij weet nu dat deze beweging bij het eten hoort. Het betekent niet dat hij honger heeft!
26 weken: Sprong van Relaties
Eten, roeren, opscheppen… wat een show is dat voor je baby. De sleutelwoorden bij deze sprong zijn ‘in, op, onder, achter’, etc. Je snapt dat je baby zijn ogen uitkijkt aan tafel als jij de lepel IN de schaalt stopt, IN de schaal roert, dan iets UIT de schaal haalt, dan het eten vanaf je bord met je bestek IN je mond stopt. Als je er zo over nadenkt is het eten eigenlijk een grote in-uit sprong van relaties-show. Een topper nu! Vooral omdat hij nu toe is aan zijn eerste hapje… Vanaf deze sprong krijgt hij ook ‘echt’ voedsel aan tafel. Maar vergeet niet, aan tafel blijft hij levenslang breinvoedsel krijgen. Per sprong en zijn hele leven lang. Enne… dat breinvoedsel is net zo belangrijk als het eetbare voedsel!
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!