Borstvoeding: spruw
Een van de problemen waar je bij borstvoeding tegenaan kunt lopen, is spruw. Spruw is een schimmelinfectie die bij jou, bij je baby of bij jullie allebei aanwezig zijn. Het is vervelend, maar geen reden om te stoppen met het geven van borstvoeding.
Spruw is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door de ‘candida albicans’. Deze schimmel is bij veel mensen aanwezig in het lichaam, maar hoeft niet altijd klachten te veroorzaken. Bacteriën in ons lichaam zorgen er namelijk voor dat de schimmel zich niet zo ver uitbreidt dat je er last van krijgt. In sommige situaties zijn die bacteriën echter niet opgewassen tegen de schimmel en is er sprake van een schimmelinfectie. Bij veel vrouwen is de betreffende candida aanwezig in de vagina. Omdat de baby hier bij de geboorte doorheen gaat, kan ook hij besmet raken.
Oorzaken van spruw
Bij de moeder kan de aanwezige schimmel opkomen en spruw veroorzaken door onder andere stress, verminderde weerstand, tepelkloven, gebruik van antibiotica en onvoldoende luchten van de tepels bij gebruik van een bh of zoogcompressen. De baby is vatbaar voor de schimmel doordat zijn immuunsysteem nog niet optimaal is.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuSymptomen
Er zijn verschillende aanwijzingen voor het hebben van spruw. Je kunt een stekende pijn voelen in je borst tijdens of na een voeding. Je tepels kunnen jeukerig of schilferig zijn of er rood en glanzend uitzien. Controleer altijd eerst of er een andere mogelijke oorzaak is. Het verkeerd aanleggen of afkoppelen of het hebben van erg volle borsten kan ook de pijn veroorzaken. Of de baby last heeft van spruw, valt ook aan verschillende symptomen af te lezen. Het opvallendste kenmerk van spruw bij je baby is dat hij witte vlekjes in zijn mond heeft, die je niet kunt wegvegen.
Kijk dus goed op zijn lipjes en aan de binnenkant van zijn wangetjes. Daarnaast kan onrustig drinken aan de borst een kenmerk zijn. De baby heeft dan door de spruw pijn in zijn mondje. Tijdens het drinken laat hij daardoor vaker even los, wat voor jou te horen is als een soort klakkend geluid. Hardnekkige luieruitslag kan ook duiden op spruw. Vaak ontstaat dit een aantal dagen na het begin van de infectie.
Behandeling van spruw
Het is belangrijk om spruw te behandelen. Heb je symptomen neem dan contact op met je huisarts. Je kunt ook eerst advies vragen aan de verloskundige, kraamverzorgende of lactatiekundige. Het is zonde als de borstvoeding stukloopt op te laat ontdekte of te laat behandelde spruw. De behandeling bestaat uit een combinatie van medicatie en het nemen van extra hygiënische maatregelen. Als je jezelf en je kindje niet laat behandelen, dan bestaat er de kans op het elkaar doorlopend en over en weer besmetten tijdens de voedingen. Zolang je wel beiden wordt behandeld, kun je gewoon doorgaan met de borstvoeding.
Als het te pijnlijk is om direct te voeden, kun je ook tijdelijk melk afkolven en dat aan je baby geven. Bewaar gekolfde melk in deze periode niet voor een later moment, want de schimmel blijft anders in de melk zitten. De schimmel verdwijnt namelijk niet als de melk ingevroren wordt. Als je die melk dan bijvoorbeeld een week na genezing geeft aan je kindje, kun je hem opnieuw besmetten.
Spruw is absoluut geen reden om te stoppen met borstvoeding!
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!