Hoe verloopt de spraak- en taalontwikkeling van je baby ongeveer?
Ik weet dat iedere baby zich in zijn eigen tempo ontwikkelt, maar wat zijn grofweg de mijlpalen in de spraak- en taalontwikkeling van een baby?
Een baby leert heel erg veel in het eerste levensjaar: kijken, luisteren, wijzen, grijpen, rollen, kruipen, schuiven en lopen. De volgorde waarin kinderen dat allemaal leren is heel verschillend. Het is alsof baby’s bepaalde voorkeuren hebben. Het ene kind is vroeg met luisteren, het andere met rollen. Er zit een enorme spreiding in wat een kind wanneer kan. Als een kind laat is met lopen, kan het soms weer heel vroeg zijn met plaatjes kijken. Denk niet te gauw dat je kind maar ‘zit te niksen’: ze hebben het heel druk met de hele wereld in kaart brengen. En de een begint hier en de ander daar.
Je kindje ontwikkelt spraak en taal op zijn/haar eigen tempo, net als de fysieke en mentale ontwikkeling. Wist je dat onze app ‘Oei, ik groei!’ precies de (mentale) ontwikkeling van je baby beschrijft in de eerste 20 maanden van zijn/haar leven? Vol met handige tips en inzichten!
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuMijlpalen in de spraakcommunicatie:
Ieder kind ontwikkelt zich dus op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Maar er zijn wel mijlpalen aan te geven in het coördineren van al die spierbewegingen die bij het spreken komen kijken. In onderstaand schema vind je een paar belangrijke stappen op weg naar het gaan spreken van de moedertaal. Maar let op, bij de mijlpalen staan de leeftijden waarop een baby dat voor het eerst kan gaan doen. En we denken dat dit samenhangt met de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Doet een kind het later dan in dit schema aangegeven, dan kan dat komen omdat hij eerst iets anders is gaan leren.
0-2 weken
Je baby maakt geluidjes als ‘u’ en ‘hu’, in situaties waarin je met je baby aan het praten bent. De pasgeborene probeert met zijn hele lijfje ‘terug te praten’ en maakt dan kreun- en persgeluidjes. De ‘u’ klinkt een beetje als in het woordje ‘de’.
Vanaf 6 weken
Je baby kan op één uitademing twee geluidjes maken als ‘u-u’ of ‘ahu’. Het lijken geluidjes met twee lettergrepen en soms is er al een toonhoogteverschil. Het ‘u-u’ klinkt net als het verbiedende ‘u-u-u’-niet doen’ van een volwassene.
Vanaf 12 weken
Vanaf nu kunnen baby’s adem- stem- en mondbewegingen combineren. Deze drie bewegingsmechanismen zijn nodig bij het praten. Drie maanden oude baby’s maken geluiden als ‘achre’ en ‘arre’.
Rond 15 weken
Je baby is enorm geïnteresseerd in jouw mondbewegingen. Hij kijkt naar de bewegingen en doet dit na zonder geluid te maken. Want het combineren van al die lipbewegingen met de ademhaling en het stemmetje is dan te ingewikkeld.
Rond 4 maanden
Je baby maakt lange uithalende geluiden, die variëren van hard naar zachter en van hoog naar laag. Je baby kan brommen en heel hoog gillen zonder dat het huilen is.
Vanaf 5 maanden
Je baby gaat brabbelen: op één enkele ademhaling kan hij meerdere lettergrepen uitspreken die klinken als ‘wawawa’ of ‘bababa’. Dit is het basisblokje van spraak voor wat betreft de spiercoördinatie. Hierna wordt dat alleen maar ingewikkelder. Het lijken net echte woorden, maar je baby bedoelt er nog niets mee. Het ritme van de spraak om je baby heen heeft hij dan al goed opgepakt.
Rond 12 maanden
Gemiddeld komt het eerste woordje met 12 maanden: je baby begrijpt dat er met dat woord ook iets bepaalds wordt bedoeld. Vaak zijn eerste woordjes ‘papa’, ‘mama’, ‘aai’ of ‘auto’.
Vanaf 17 maanden
Vanaf deze leeftijd kunnen dreumesen ‘zinnen’ gaan maken met twee woordjes als ‘schoen mama’ en ‘poes eten’.
Benieuwd geworden en wil je alles weten over hoe jij jouw kindje het beste kan stimuleren en ondersteunen tijdens zijn ontwikkeling? Download de app!
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!