Taalontwikkeling baby in het eerste jaar
De eerste woordjes van je baby zijn een enorme mijlpaal. De ene baby zegt nog voor zijn eerste verjaardag het eerste woordje, terwijl de andere baby met anderhalf woordjes gaat zeggen. De taal en spraak ontwikkelen zich in de eerste levensjaren volop! In dit artikel lees je over de taalontwikkeling van je baby in het eerste jaar.
Wist je dat je baby eigenlijk al ‘praat’ vanaf zijn geboorte? In dit artikel lees je hoe de taalontwikkeling van je baby in het eerste jaar verloopt. Van huilen tot de eerste klanken en brabbelen.
Huilen
Als je baby het levenslicht ziet, dan is het goed als hij het uitschreeuwt. De eerste weken is huilen vrijwel het enige geluid dat je baby maakt. Dat huilen is functioneel en heeft een communicatieve functie; jij weet dat je baby honger of krampjes heeft of misschien gewoon lekker bij je wil zijn. Bovendien leert een baby door te huilen controle te krijgen over de spieren in zijn tong, zijn lippen en gehemelte.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuEerste geluidjes
De eerste klanken die je baby maakt zijn ‘ah’, ‘eh’, ‘oh’ en ‘uh’. Heeft je baby lol en is hij enthousiast, dan kan hij vrolijk gaan kraaien en geluidjes maken als ‘krrr’. Als je erop reageert door te zeggen: ‘Dat vind je leuk hè, als ik over je buikje kriebel?!’, dan reageert je baby waarschijnlijk met een enthousiaste kraai. Je bent nu echt met je baby aan het ‘praten’. Je kunt zo hele gesprekken voeren en je zult zien dat je baby er volop van geniet.
Brabbelen
Als je baby klinkers en medeklinkers gaat combineren, begint hij te ‘brabbelen’. Voorbeelden zijn ‘mamamama’ of ‘dadada’. Ook kan hij verschillende medeklinkers in een ‘woord’ gebruiken als ‘wadada’. Met dit brabbelen maakt je baby echt contact en het lijken echte woorden. Toch bedoelt je baby er nog niets mee. Hij weet dat als hij brabbelt, er op gereageerd wordt en dat hij dus aandacht krijgt. Na het brabbelen volgen doorgaans de eerste ‘echte’ woordjes. Meestal is dit zo rond de eerste verjaardag. Maar het kan natuurlijk ook dat jou baby al eerder of juist later woordjes zegt.
Baby taalweetjes
- Overal ter wereld maken baby’s dezelfde geluiden, of er in hun omgeving nou Russisch, Chinees of Frans gesproken wordt. Pas als baby’s echte woordjes gaan zeggen, gaan de klanken meer op het ritme van de taal lijken die thuis gesproken wordt.
- Zelfs dove baby’s kunnen geluiden maken. Na verloop van tijd houden ze hier wel mee op omdat ze niets kunnen horen.
- Het is belangrijk dat een baby klanken goed leert beheersen om de betekenis van woorden goed te leren. Zo kan een kind woorden als ‘ijsje’ en ‘eitje’ leren onderscheiden.
- Moeders praten vooral met hun eerste kind zangerig en ritmisch. Dit komt doordat een eerste kind grote invloed heeft op de hormonen.
- Borstvoedingsbaby’s brabbelen eerder dan baby’s die flesvoeding krijgen. Dit komt doordat baby’s die borstvoeding krijgen harder met hun mond moeten werken om de voeding te krijgen. De spieren in hun mond worden dus meer gestimuleerd, wat de taalontwikkeling van de baby ten goede komt!
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!