Gaatjes voorkomen bij je kind
Een goede mondverzorging heeft niet alleen te maken met goed poetsen, maar ook met het letten op voeding Als je kind eenmaal een mooi rijtje witte melktandjes heeft, wil je natuurlijk dat dit zo mooi blijft. Goede mondverzorging is daarbij heel belangrijk, want dat voorkomt het ontstaan van gaatjes bij je kind. In dit artikel lees je hoe je gaatje kunt proberen te voorkomen.
Tandplak
Tandplak is een laagje bacteriën dat vastzit aan je tanden. Je kunt het vaak wel voelen met je tong, het voelt een beetje ruw aan. Als tandplak in contact komt met suikers uit eten of drinken, dan kan het deze suikers omzetten in zuren en die zuren lossen het tandglazuur op. Het glazuur is het buitenste laagje van je tanden en kiezen, een soort beschermlaag. Is deze laag niet meer volledig, dan kunnen er gaatjes (cariës) ontstaan. Via zo’n gaatje kan een tand of kies van binnenuit ook weer verder bederven.
Eet- en drinkmomenten
Het is dus belangrijk om niet te veel of beter gezegd, niet te vaak suikerhoudende voeding te nemen. Suiker zit niet alleen in snoep en frisdrank, maar ook in fruit en zelfs in melk. Nu is het natuurlijk niet zo dat je je kind geen fruit moet geven omdat dat dan ongezond zou zijn voor zijn gebit. Belangrijker is het om het aantal keer dat je kind suiker binnenkrijgt te beperken. Op die manier heeft zijn gebit tussendoor de tijd om te herstellen van een zuuraanval. Het klinkt raar, maar je kind kan dan maar beter in één keer wat meer snoepen dan meerdere keren op een dag een kleinere hoeveelheid. Het advies is dan ook om de eet- en drinkmomenten op een dag te beperken tot maximaal zeven keer. Water drinken kan geen kwaad, dat mag altijd.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuZuigflescariës
Zuigflescariës zijn gaatjes die worden veroorzaakt doordat je kind regelmatig een tijd sabbelt op een fles met zoete drank. Doordat je kind telkens een beetje suiker in zijn mond krijgt, kan het gebit tussendoor niet herstellen en zo ontstaat er een grotere kans op gaatjes. Dit is een reden dat het gebruik van een gewone beker de voorkeur verdient boven de zuigfles of tuitbeker. Bij een gewone beker neemt je kind grotere slokken en als hij dan genoeg heeft gehad, zet je de beker weg. Een fles neemt je kind vaak mee het hele huis door om er af en toe wat van te drinken. Uiteraard geldt ook hier dat water uit een zuigfles of tuitbeker voor de gezondheid van het gebit geen kwaad kan.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!