Verliefd op je pasgeboren baby
Een pasgeboren baby is niet alleen een klein mensje, maar heeft ook zijn typische eigen uiterlijkheden.
Veel ouders worden verliefd op hun pasgeboren baby.
En wat is ie mooi… Een soort donsvachtje, of een punthoofdje, een gele gloed of pukkeltjes overal en nergens. Bovendien is het hoofdje in verhouding veel groter dan dat van ons. Dit is wat het uiterlijk van je baby over hem zegt…
Piepkleine donshaartjes
Baby’s die te vroeg worden geboren, zijn vaak nog bedekt met een dun laagje nesthaar dat in de baarmoeder als bescherming diende. Meestal zitten die haartjes op het gezichtje, de schouders en de rug. Na een paar dagen vallen ze vanzelf uit. Baby’s die op tijd worden geboren, hebben geen tot weinig nesthaar meer, maar zijn vaak wel bedekt met een dun laagje wit huidsmeer, ‘vernix caseosa’.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuDit huidsmeer beschermde de huid van je baby in de baarmoeder tegen het vruchtwater. Na de geboorte wordt je baby niet gewassen, maar laat de kraamverzorgende het huidsmeer een dag intrekken omdat dat de huid van je kindje lekker soepel houdt. Bij baby’s die te laat geboren worden, is het huidsmeer meestal al helemaal in de huid getrokken. Alleen in de plooien van zijn beentjes en armpjes vind je er nog wat van terug.
Puntig hoofdje
Als je baby met behulp van de vacuümpomp is geboren, kan het zijn dat zijn hoofdje een puntige vorm heeft. Dat is niet erg en komt vanzelf weer goed. Omdat de fontanellen (de naden tussen de delen waaruit de schedel van je kindje is opgebouwd) nog niet gesloten zijn, is zijn hoofdje een beetje vervormd. Het duurt een paar dagen, maar hij krijgt zeker een mooi rond koppie!
Gele gelaatsgloed
Pasgeboren baby’s zien de eerste dagen na de geboorte vaak een beetje geel. Dat komt omdat de lever nog niet optimaal werkt, waardoor de galkleurstof (bilirubine) niet goed genoeg wordt afgevoerd. Meestal trekt die gele kleur vanzelf weg. Leg je baby bij het raam: onder invloed van het zonlicht verdwijnt de gele kleur. Als je baby na een dag of vier nog steeds erg geel ziet, weinig plast en wat suffig is, overleg dan met de huisarts. Soms is het nodig je kindje een tijdje onder een speciale lamp te leggen waardoor het bilirubinegehalte in het bloed daalt en hij weer mooi roze van kleur wordt.
Pukkelige wangen
Veel pasgeboren baby’s hebben kleine witte pukkeltjes op hun wangen. Je hoeft er niets aan te doen: ze verdwijnen vanzelf na een paar dagen. De pukkeltjes ontstaan doordat de talgkliertjes in de huid nog iets te veel huidsmeer produceren.
Roos of huidschilfers?
Veel baby’s hebben witte of gele schilfertjes en korstjes op hun hoofd. Dat wordt ‘berg’ genoemd. Ga niet krabben en peuteren, maar smeer het hoofdje van je kind in met babyolie. Als je die een nacht laat intrekken, kun je de schilfertjes er makkelijk met een hydrofiel washandje afvegen of ze uitborstelen met een zachte babyborstel. Doe dit echter pas als je baby wat meer gewend is aan deze wereld. De kraamdagen zijn daar nog lang niet geschikt voor.
O, o, hij kijkt scheel!
Pasgeboren baby’s lijken vaak scheel te kijken, maar zijn niet scheel. Na de bevalling zijn de plooien bij de binnenste ooghoeken vaak wat gezwollen door de druk die op het hoofdje is gezet. Die zwellingen trekken vanzelf weg.
Megagroot hoofd
Kijk eens goed naar de verhouding tussen jouw hoofd, romp en ledematen. Zie je dat jouw baby in verhouding een veel groter hoofd heeft, een kleinere romp en veel kleinere ledematen? Zijn lichaamsbouw volgt het ‘babyschema’. Pas na de puberteit zullen zijn verhoudingen die van een volwassene aannemen. Het babyschema is een soort truc van Moeder Natuur. Onbewust doen wij als zoogdier liever tegen mensen die een wat groter hoofd hebben en het babyschema volgen. Zijn uiterlijk verleidt jou en iedereen om hem heen om heel lief en zorgzaam voor hem te zijn!
Testing the baby
Raar maar waar: direct na de bevalling krijgt je baby al een ‘rapportcijfer’, de apgarscore. De verloskundige of arts in het ziekenhuis kijkt dan naar:
- de ademhaling van je baby (komt deze vlot op gang, is deze regelmatig en sterk),
- de spierspanning van je baby (beweegt hij zijn ledematen krachtig en regelmatig),
- de hartactie (is deze zoals het hoort meer dan 100 hartslagen per minuut),
- de huidskleur (is deze mooi roze of een beetje blauw),
- de prikkelbaarheid (hoe reageert hij op aanrakingen, licht en geluid).
Voor deze vijf onderdelen krijgt je baby nul, een of twee punten. Hij kan dus maximaal een tien halen. Na vijf minuten doet de verloskundige deze test opnieuw. Je baby is dan vaak al wat bijgetrokken van de bevalling en scoort dan veel hoger.
Uit: Oei, ik groei! Baby- en buikgeheimen
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!