Zwanger: verloskundige of gynaecoloog?

Als je zwanger bent, begeleidt in principe een verloskundige je zwangerschap. Als er een medische indicatie is of als de moeder zwanger is van een meerling, dan begeleidt een gynaecoloog de zwangerschap.

Afspraak maken met een verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, dan kun je een afspraak maken met een verloskundige bij je in de buurt. Je hebt hiervoor geen doorverwijzing nodig van je huisarts. Stel je huisarts en apotheek wel op de hoogte van je zwangerschap.

Eerste afspraak

De eerste afspraak bij de verloskundige is meestal als je zo’n acht of negen weken zwanger bent. De reden dat je al zo vroeg naar de verloskundige gaat is omdat je rond de negende week van je zwangerschap een termijnecho krijgt om vast te stellen hoe lang je zwanger bent en wat je uitgerekende datum is.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Ook willen sommige aanstaande ouders weten of ze een verhoogde kans hebben op een kind het Syndroom van Down. Dit onderzoek, de combinatietest, vindt ook al in een vroeg stadium van de zwangerschap plaats. De combinatietest bestaat uit bloedonderzoek van de moeder (tussen 9 en 14 weken) en een nekplooimeting bij de baby (tussen de 11 en 14 weken).

Groepspraktijk

De meeste verloskundigen werken in groepsverband. Dat betekent dat je gedurende de zwangerschap met verschillende verloskundigen te maken krijgt. Wie er uiteindelijk bij de bevalling is, is niet te voorspellen. Dat is afhankelijk van wie er dan dienst heeft. Als de zwangerschap goed verloopt, is de verloskundige ook degene die de bevalling begeleidt, of je nu kiest om thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) te bevallen. Als er tijdens de bevalling een medische indicatie is (bijvoorbeeld dat er een vacuümpomp nodig is voor de geboorte van de baby of je wilt pijnbestrijding), dan draagt de verloskundige je over aan een gynaecoloog.

Gynaecoloog

Soms is er een reden dat een gynaecoloog in plaats van een verloskundige de zwangerschap begeleidt. Redenen zijn:

  • als er tijdens de zwangerschap complicaties optreden, zoals een te hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging (HELLP-syndroom). De verloskundige stuurt je dan door naar de gynaecoloog.
  • als je zwanger bent van een meerling.
  • als je bijvoorbeeld suikerziekte of epilepsie hebt en daardoor speciale begeleiding nodig hebt.
  • als je vorige zwangerschap of bevalling daar aanleiding toe heeft gegeven.

Soms komt het voor dat de zwangerschap zo voorspoedig verloopt dat de gynaecoloog je ‘terugstuurt’ naar de verloskundige.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)