Verschillende borstvoedingshoudingen

Borstvoeding geven is een prachtig moment van verbinding tussen jou en je baby. Het mooie is dat je dit op verschillende manieren kunt doen, in verschillende houdingen. Welke borstvoedingshouding je aanneemt is afhankelijk van jouw wensen, die van je baby en de situatie. Het afwisselen van verschillende houdingen kan goed zijn. Soms is het even oefenen om in een bepaalde houding borstvoeding te geven, maar als je het eenmaal onder de knie hebt kan het heel fijn zijn. Probeer de verschillende borstvoedingshoudingen en ontdek welke houding het beste bij jou en je baby past. Welke houdingen komen in dit artikel naar voren?

  • De madonnahouding
  • De rugbyhouding
  • Achteroverleunend voeden
  • Doorgeschoven madonnahouding
  • Zijligging
  • Kruiphouding
  • Houdingen voor een tweeling

Madonnahouding

Bij het zittend voeden neem je je baby op de onderarm, linkerarm bij linkerborst en rechterarm bij rechterborst. De baby ligt met zijn buik naar jouw buik. Deze houding wordt veel gebruikt.

Bij de Madonnahouding ligt je baby lekker op de arm aan de kant van de borst waaruit gedronken wordt. Dus als je kindje rechts drinkt, ligt hij op je rechterarm. Zorg ervoor dat het nekje en hoofdje goed ondersteund worden door je elleboogholte. Met je andere hand kun je eventueel je borst een beetje ondersteunen, maar let erop dat je baby wel goed kan aanhappen en kan drinken.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Het belangrijkste bij de Madonnahouding is dat je baby buik tegen buik ligt in een rechte lijn, zodat het hoofdje van je baby niet gedraaid hoeft te worden om te kunnen slikken. Hou je tepel op de hoogte van de neus van je baby, op die manier zal je baby zijn hoofdje eerst wat naar achteren brengen om goed aan te happen. Wanneer je baby zijn mondje lekker wijd opent, kun je hem dichterbij brengen om goed aan te laten happen.

Tip: als je kindje wat ouder wordt, kun je hem ook in je schoot laten rusten of zitten tijdens het voeden. Geniet van deze bijzondere momenten samen met je baby!

Rugbyhouding

Bij de rugbyhouding leg je jouw baby naast je zij met zijn buikje naar je toe. Dit doe je aan de kant waar hij gaat drinken. De voetjes van je baby wijzen richting je rug. Belangrijk detail: ondersteun met je hand aan de kant waar je voed het nekje en hoofdje van je baby en let erop dat je baby in een mooie rechte lijn ligt. Bij deze borstvoedingshouding heb je meer zicht op het mondje van je baby en kun je goed zien of het aanhappen goed gaat.

Tip: let bij de rugbyhouding erop dat de beentjes van je baby niet tegen een rugleuning kunnen trappen, dan zet de baby zich van de borst af.

Achteroverleunend voeden

Bij deze houding ga je ontspannen achterover liggen op een bed, bank of ruime, gemakkelijke stoel. Je kan jezelf extra ondersteunen met kussens. Leg je baby op je buik, door de zwaartekracht blijft hij op de goede plek liggen. Je hoeft het nekje niet te ondersteunen, tenzij het nekje van je baby nog niet sterk genoeg is. Leg je baby met het mondje in de buurt van je borst zo kan hij zelf actief opzoek gaan naar de tepel. Je kan hem helpen, maar meestal lukt het zelf als hij dichtbij genoeg ligt.

Doorgeschoven Madonnahouding

Bij deze houding ligt je baby in dezelfde houding als bij de Madonnahouding, alleen dan op de arm van de tegenovergestelde kant waar hij drinkt. De buitenste arm sla je om je baby, zijn hoofdje rust op je hand. Bij je rechterborst, ondersteun je je baby met de linkerarm en bij je linkerborst ondersteun je je baby met de rechterarm. Deze houding is fijn als je baby nog heel klein is en het aanleggen nog niet zo makkelijk gaat. Bij deze houding kun je wat meer sturing geven als je baby gaat aanhappen.

Zijligging

Bij de zijligging lig je op je zij en je baby ook, buik tegen buik. Lig niet met een te holle rug, dit houd je niet lang vol. Je kunt je knieën wat optrekken en met je vrije hand kun je de borst ondersteunen als dat nodig is. Zodra je baby heeft aangehapt, is ondersteuning van de borst niet meer nodig.

Kruiphouding

De naam zegt het al: je zit hierbij in een soort kruiphouding. Je baby ligt op zijn rug en jij buigt over hem heen en geeft de borst als het ware van bovenaf. Je kan hierbij op handen en knieën zitten en zo over je baby heen buigen. Deze houding is vooral fijn bij harde plekken in de borst, bij stuwing of een beginnende borstontsteking, omdat op deze manier de borst beter leeg gedronken kan worden dan bij andere houdingen.

Borstvoedingshoudingen bij een tweeling

Wanneer je een tweeling hebt gekregen kun je bij borstvoeding kiezen om één voor één te voeden. Hierbij kun je de bovenstaande houdingen aanhouden. Als je ervoor kiest om je tweeling tegelijk te voeden zijn er ook een aantal fijne houdingen.

Rugbyhouding bij een tweeling

Bij het tegelijk voeden van je tweeling kun je ook gebruik maken van de rugbyhouding. Hierbij liggen beide baby’s langs een zij. De voetjes liggen richting jouw rug en je met je handen ondersteun je beide hoofdjes.

Parallelhouding bij een tweeling

Hierbij ligt 1 baby in de rugbyhouding en de andere baby ligt in de Madonnahouding.

Kruishouding bij een tweeling

Bij deze borstvoedingshouding liggen beide baby’s liggen in de Madonnahouding waardoor ze elkaar kruisen.

Achteroverliggend voeden bij een tweeling

Je ligt hierbij ontspannen achterover en beide baby’s liggen op jouw buik, elk aan een eigen kant.

Kies de voedingshouding die voor jou het fijnste is

Er zijn zoals je hebt kunnen lezen veel verschillende manieren van voeden. Probeer en kijk welke houding voor en je baby het fijnste voelen. Je kunt de houdingen ook afwisselen, afhankelijk van het moment van de dag. Zo kan overdag een bepaalde houding fijn zijn en voor de nacht juist een andere houding.

Tips:

  • Probeer verschillende borstvoedingshoudingen om te kijken welke houding het meest comfortabel is voor jou en je baby.
  • Wissel houdingen af, dit kan helpen om bepaalde drukpunten te verlichten en zo leer je jouw baby om op verschillende posities te kunnen drinken
  • Verander van houding gedurende de dag en nacht. Overdag kan een andere houding fijner zijn dan in de nacht.
  • Pas de houding aan op basis van behoeften. Na een keizersnede kan een andere houding beter zijn dan na een vaginale bevalling en als je merkt dat je baby niet goed kan aanhappen switch dan van houding.
  • Zorg voor comfort en ondersteuning. Gebruik kussens of een voedingskussen om je armen en rug te ondersteunen. Soms zit je best een tijdje tijdens het voeden en dan wil je wel comfortabel zitten of liggen.
  • Let op de signalen van je baby om te bepalen of de gekozen houding werkt.
  • Als je problemen ondervindt of het borstvoeding loopt niet helemaal lekker, neem dan contact op met een lactatiekundige, deze kan waardevol advies en ondersteuning bieden.

Door verschillende houdingen te proberen en aan te passen aan jouw en je baby’s behoeften kun je een comfortabele en effectieve borstvoedingservaring creëren.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)