Wanneer kan mijn dreumes of peuter…

De lichamelijke, geestelijke en emotionele ontwikkeling van je baby tot peuter gaat in geleidelijke stapjes. Soms gaan tussenstapjes erg snel, een andere keer duurt het wat langer voor de kleine toe is aan een nieuwe fase.

In grote lijnen is er een aantal mijlpalen waaraan je wat houvast hebt. We zetten ze op een rijtje.

Balspelletjes

Rond zijn eerste verjaardag begint je kleintje belangstelling te krijgen voor een bal. Hij gaat proberen de ogenschijnlijk onduidelijke bewegingen van een bal onder controle te krijgen met gooien en schoppen. Pas in een later stadium, tussen 3 en 4 jaar, is zijn motoriek zover ontwikkeld dat hij ook kan leren vangen. Je kunt met je dreumes leuke balspelletjes doen. Gebruik een zachte bal, rol die naar hem toe en laat hem de bal terug gooien. Stapje voor stapje kun je de afstand wat groter maken. Laat vervolgens zien dat je de bal behalve kunt gooien, ook kunt schoppen. Tenslotte kun je het vangen oefenen door heel dicht bij elkaar te beginnen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Duwen en trekken

Tussen zijn 12de en 18de maand gaat je kind ontdekken dat speeltjes over de grond geduwd kunnen worden, of aan een stokje of lijntje kunnen worden voortgetrokken. Speelgoed dat een geluidje maakt bij deze bewegingen zal hij prachtig vinden en het stimuleert hem om duwen en trekken te ontwikkelen. In combinatie hiermee leert hij ook te hurken om beter bij zijn speelgoed te kunnen komen zonder te gaan zitten. In een spelletje kun je hem deze beweging voordoen.

Klimmen

Tussen zijn eerste en tweede verjaardag ontdekt de kleine dat je met klimmen bij dingen kunt komen die eerst onbereikbaar waren. De keerzijde is natuurlijk dat je ernstig rekening moet gaan houden met zijn ontdekkingsreizen en letterlijk overal op voorbereid moet zijn. Keukenkastjes, stoelen, boekenkasten, niets is meer veilig en alles vormt een risico. Daarom een paar praktische tips:

  • Leer hem veilig klimmen, op een zachte ondergrond en met kussens. De behoefte is er nu eenmaal, dus dat kun je beter goed begeleiden.
  • Zorg dat boekenkasten met een kantelbeveiliging zijn vastgezet aan de muur (voor een paar euro verkrijgbaar bij elke bouwmarkt) en onstabiele tafeltjes op een veilige plaats staan.
  • Zet schoonmaakmiddelen en andere producten hoog en veilig weg in een afgesloten kast. Bedenk dat een keukenkastje, een emmer of een wasmand een opstapje kunnen worden zodat serviesgoed en messen op het aanrecht ineens eenvoudig bereikbaar worden.

Rennen

Tussen de 18 en 24 maanden ontwikkelt je dreumes de vaardigheid om zijn wandelpasjes om te zetten in een rennende beweging. Dat is voor hem een spannende tijd want ineens gaat alles veel sneller. Natuurlijk bestaat het risico van vallen, maar het is de beste manier om hem de grenzen van zijn mogelijkheden te leren kennen. Speel spelletjes met hem op een veilige plaats om hem controle over zijn bewegingen te laten krijgen. Een wedstrijdje hardlopen met leeftijdsgenoten (of volwassenen!) wordt pas echt spannend als er ook een ‘prijs’ voor de winnaar in het vooruitzicht is.

Zindelijk worden

Veel ouders kijken reikhalzend uit naar het moment dat hun peuter zindelijk wordt. Geen gesjouw meer met pakken luiers en volle vuilnisbakken. Het moment waarop je kind zindelijk wordt is afhankelijk van een aantal factoren en ligt gemiddeld ergens tussen de 24 en 36 maanden. Maar houd er rekening mee dat volledige zindelijkheid ook best nog iets langer kan duren. Het is een ontwikkelingsproces en je peuter moet er uiteindelijk ook echt aan toe zijn. Je kunt het moment enigszins zien aankomen door op een aantal signalen te letten. Bijvoorbeeld als de kleine zelf probeert zijn luier uit te trekken of er in probeert te graaien. Ook momenten dat hij zich bewust is van een plasje door zijn beentjes bij elkaar te klemmen of juist in een hoekje inspannend staat te ‘persen’ kunnen zo’n signaal zijn. Introduceer op een speelse manier het plassen op een potje. Het gebruik van een luierbroekje dat hij zelf naar beneden kan trekken, stimuleert zijn gevoel zelfstandig actie te kunnen ondernemen. Het belangrijkste blijft echter geduld. Zeker de eerste tijd zal nog vaak sprake zijn van ‘een ongelukje’ en een vermaning of boze reactie dient daarbij geen enkel doel.

Springen

Tussen de twee en drie jaar gaat je peuter het springen ontdekken. In eerste instantie met twee beentjes een huppeltje op dezelfde plaats, maar de nieuwe beweging is spannend genoeg om te proberen hoger en verder te komen. Zeker de eerste tijd zal het tot valpartijen leiden, want je peuter leert in deze fase een nieuwe vorm van coördinatie tussen hoofd en ledematen en dat gaat niet zonder slag of stoot. Kies een beschermde plaats om samen springspelletjes te doen zodat hij deze techniek op een veilige en speelse manier ‘onder de knie’ kan krijgen. Pak zijn handjes en tel samen tot drie om te springen. Zo help je hem de coördinatie te oefenen om zijn bewegingen onder controle te krijgen.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)