Je kind gezond voeden: grijp je kans!
Kleintjes worden groot. Maar hoe? Natuurlijk wil je dat je kleine uk net dát te eten en drinken geven waar hij op een gezonde manier van groeit. Zeker als je weet welke enorme impact voeding (levenslang!) heeft op de werking van zijn brein. Maar het maken van de juiste keuzes is lang niet altijd even makkelijk. Je hoort ook zo veel! Maar… dat is ook is niet voor niets zo…
De grootste invloed heb je nu!
De voeding die jij je kindje geeft, beïnvloedt zijn hersenontwikkeling en heeft daarmee langetermijn-gevolgen. De effecten zijn zelfs zo lang dat je kunt stellen dat het voedsel in de eerste jaren van invloed is op de rest van je leven. Sommige onderzoekers zeggen zelfs dat de invloed die wij ouders hebben op de voeding van onze kinderen wellicht de grootste invloed is die we kunnen hebben op onze kinderen als je naar hun hersenontwikkeling kijkt.
Zou je dan ook kunnen stellen dat het niet gezond voeden van onze kinderen een vorm van verwaarlozing is? Er gaan steeds meer stemmen op die dit beamen. Er is immers genoeg bekend over de rol van voeding op de ontwikkeling van kinderen, al is veel kennis hierover relatief nieuw. Het is aan ons ouders om ons daarin te verdiepen. Simpelweg omdat niemand zijn kind tekort wil doen.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuSimpel is het niet voor ons ouders
Maar eerlijk is eerlijk, zo simpel is het ook weer niet om er voor te zorgen dat kinderen gezond eten. In de babytijd vallen de ‘lust-ik-niet fases’ nog wel mee. Maar zodra een baby een dreumes wordt, en peuter al helemaal, valt het vaak niet meer mee. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker als je vanaf de babytijd een heel gezond eetritme en eetstructuur aanbiedt. Fout aangeleerd gedrag veranderen is moeilijker dan ineens goed gedrag aanleren. Hoe en wat je eet kun je ook als gedrag zien. ‘Jong geleerd, oud gedaan’ gaat zeker ook op bij gezonde voeding. En juist daar zien we een probleem ontstaan.
Wij ouders hebben vaak geen goed eetgedrag aangeleerd. Laten we eerlijk zijn, anders hadden er niet zo veel mensen met bijvoorbeeld overgewicht of ondervoeding rondgelopen. Ondervoeding? Ja, al is het vaak niet zichtbaar. Denk aan een tekort aan ijzer, of een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen.
De voedingswaarden zijn verminderd
Die vormen van ondervoeding ontstaan trouwens niet alleen bij mensen die zichtbaar ongezond eten. Het probleem zit hem vooral in de doorontwikkeling van ons voedsel binnen land- en tuinbouw en de veeteelt, én in de manieren van productie en het transport. Een gemiddeld stukje vis heeft al lang niet meer de voedingswaarde die het vroeger had. Je kan keuring twee keer per week vette vis eten en nog steeds tekorten hebben. Een goedkope tomaat is tegenwoordig niets meer dan een opgeblazen gasbol met een kleurtje. En dan hebben we het nog niet eens over de smaak.
Grijp je kans
Nu is het juiste moment om te veranderen in je eetgedrag, of deze nog beter te maken. Lees je in over de invloeden van voedsel op de ontwikkeling. Kijk documentaires die nieuwe inzichten laten zien. Praat erover, lees de etiketten van de producten die je koopt. Of koop eens biologische groente en kijk of je verschil proeft. Kortom: ga eens een tijdje bewust nadenken over je voedsel, je eetgedrag en dat wat je als voorbeeld mee wil geven aan je uk. Wellicht moet het roer om, maar met een gezonde eetstijl groeien je baby’s hersenen optimaal en jij… je zult merken dat gezond eten ook een heel gunstig effect heeft op jou.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!