Wat is een ‘kinderwensspreekuur’?
Steeds meer verloskundigenpraktijken houden een kinderwensspreekuur. Het kinderwensspreekuur is er voor alle vrouwen die gezond zwanger willen worden.
Voorafgaand aan het kinderwensspreekuur vul je een vragenlijst in over je gezondheid en leefstijl en dat van je partner. De vragenlijst stuur je naar de verloskundige en tijdens het consult wordt dit besproken.
Voorbeelden van vragen die aan bod komen zijn:
- Hoe is je gewicht ten opzichte van je lengte? (BMI)
- Ben je 36 jaar of ouder?
- Rook je?
- Gebruik je alcohol en/of (soft)drugs?
- Gebruik je medicijnen?
- Slik je foliumzuur?
- Heb je ooit een geslachtsziekte gehad?
- Ben je eerder zwanger geweest? (een miskraam en abortus meegerekend)
- Komen er erfelijke of aangeboren afwijkingen voor bij jou of in je familie?
- Kom je in aanraking met chemische stoffen?
Op basis van de ingevulde vragenlijst maakt de verloskundige een risicoschatting of deze vrouw gezond zwanger kan worden. Rookt de vrouw, dan adviseren we te stoppen. Roken beïnvloedt namelijk de vruchtbaarheid. Hetzelfde geldt voor alcoholgebruik. Slikt de vrouw nog geen foliumzuur, dan adviseren wij om daarmee te starten. Zo zijn er een aantal aanbevelingen die we kunnen doen. We willen met het kinderwensspreekuur een ideaal uitgangspunt creëren om zwanger te worden. Dit doen we dus door de leefstijl van zowel de man als de vrouw grondig onder de loep te nemen.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuOp zwangerwijzer.nl kun je de vragenlijst invullen. Hier vind je ook veel informatie over gezond zwanger worden.
Over het algemeen geldt: als je na een jaar vrijen nog niet zwanger bent, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Meestal worden jij en je partner dan doorverwezen naar een gynaecoloog voor onderzoek.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!