Wat mag mijn baby wanneer eten?
Als je baby zo’n 6 maanden oud is, heeft hij niet genoeg meer aan alleen (moeder)melk. Vanaf dan ga je vaste voeding introduceren bij je baby. In dit artikel lees je wat je baby wanneer mag eten.
Het is verstandig om het eten van de eerste hapjes langzaam op te bouwen en daarbij goed naar je baby te kijken. Ieder kind is immers anders! Misschien smult jouw lekkerbek zo van zijn worteltjes dat het bordje in een mum van tijd leeg is. Het kan ook zijn dat jouw baby wat meer tijd nodig heeft om aan de nieuwe smaken en de textuur te wennen. Je baby mag niet direct alles hebben. In dit artikel lees je, uitgesplitst per leeftijd, wat veilig is voor je baby om te eten.
Vanaf 6 maanden
Als je met 6 maanden de eerste hapjes bij je baby introduceert, dan mag hij al best veel hebben. Het beste kun je beginnen met groenten koken en die vervolgens pureren. Geschikte groenten zijn bijvoorbeeld aardappel, wortel, broccoli en bloemkool. Ook kun je je baby gepureerd of geraspt fruit geven als banaan, peer, appel en mango.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nu7 – 9 maanden
Met een maand of 7 is je baby waarschijnlijk gewend aan het eten van een lepeltje. Vanaf nu kun je zijn eten wat minder fijn pureren zodat er wat grovere stukken inzitten. Misschien heeft je baby nu ook al zijn eerste tandje waar hij mee kan gaan kauwen. Hoewel een baby eigenlijk helemaal geen tanden nodig heeft om mee te kauwen, hij kan ook met zijn kaken malen. Je kunt je baby nu ook zetmeelrijke voedingsmiddelen geven als aardappelen, pasta, brood en rijst. Je baby vindt het vast ook een enorme uitdaging om als tussendoortje een soepstengel te krijgen. Naast pasta, aardappelen en rijst heeft je baby nu ook voedsel nodig waar eiwitten inzitten. Je kunt hem bijvoorbeeld een gekookt ei (wel hard koken), stukjes kipfilet of gehakt geven. Voor kip en vlees geldt dat je deze helemaal moet doorbakken.
Vanaf 10 maanden
Het eetpatroon van je baby gaat steeds meer op dat van volwassenen lijken. Als je je baby nog borstvoeding geeft, dan merk je misschien dat hij minder vaak wil drinken. Geef je je baby kunstvoeding, dan zul je misschien ook merken dat je baby minder behoefte heeft aan melk. Hoeveel cc opvolgmelk je baby nog nodig heeft per etmaal, staat aangegeven op de verpakking.
Vanaf 1 jaar
Vanaf de eerste verjaardag mag je baby in principe met de pot mee-eten. Dus niet alleen de eerste verjaardag is een mijlpaal, ook het feit dat je kind nu met de pot mee-eet is voor veel ouders weer een hele ontwikkeling. Nu is je kind toch echt bijna baby-af. Je mag je baby vanaf nu ook zuivelproducten geven als yoghurt en melk.
Neem een kijkje in de mentale ontwikkeling van jouw kindje en ontdek hoe je de nieuwe vaardigheden kunt stimuleren met de Oei, ik groei! app of het boek!
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!