Weer werken na je zwangerschapsverlof

Als je een baan hebt, komt er na de geboorte van je baby een moment dat je weer aan het werk gaat. Je hebt minimaal 16 weken zwangerschapsverlof, maar veel moeders ‘plakken’ er na de geboorte van hun baby nog wat verlof aan vast. Hoe dan ook, weer aan het werk gaan als je een baby gekregen hebt, is vaak even wennen. Je hebt je baby niet meer 24/7 bij je, kunt je misschien moeilijk concentreren op je werk en de ochtenden verlopen ineens een stuk drukker dan voordat je een baby had.

Met deze tips zit je sneller weer in het werkende ritme na je zwangerschapsverlof.

Als je het prettig lijkt om wat langer dan 16 weken vrij te zijn (je hebt recht op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof), dan kun je dit voordat je met verlof gaat met je werkgever bespreken. Misschien is het mogelijk dat je er wat vakantiedagen aan vastplakt of dat je ouderschapsverlof opneemt.

Collega’s

Probeer tijdens je verlof zo nu en dan contact te hebben met je collega’s. Nodig ze bijvoorbeeld uit voor beschuit met muisjes. Door tijdens je verlof contact te houden, is het ‘gat’ minder groot als je weer aan het werk gaat. Misschien kun je een week voor je eerste werkdag langs gaan op je werk. Daardoor is de overgang van thuis zijn naar weer aan het werk gaan op de eerste dag minder groot.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Kinderopvang

Als jij weer aan het werk gaat, heb je je baby niet meer 24/7 bij je. En dat is wennen! Het scheelt als je goede opvang hebt. Is je partner thuis? Gaat je baby naar opa en oma of naar een kinderdagverblijf? Probeer als je weer aan het werk bent niet constant aan je baby te denken, hoe moeilijk dat ook is. Vertrouw er op dat hij in goede handen is en dat als er iets aan de hand is, jij heus wel gebeld wordt. Spreek af met de oppas of de pedagogische medewerkers van het kinderdagverblijf dat je een keer belt, bijvoorbeeld in je lunchpauze.

Borstvoeding

Weer aan het werk gaan is absoluut geen reden om te stoppen met het geven van borstvoeding. Je hebt tot je baby tien maanden is het recht om onder werktijd te voeden of te kolven. Zorg dat je ruim voordat je weer aan het werk gaat een geschikte borstkolf hebt. Als je dan aan het werk bent, ken je al de klappen van de zweep wat kolven betreft en kolf je daardoor een stuk ontspannener. Laat je baby ook tijdig wennen aan het drinken uit een flesje.

Ochtendspits

Waar je tijdens je verlof om tien uur ’s ochtends nog in je badjas liep, moet je als je weer aan het werk bent om negen uur fris en fruitig op je werk zijn. Voordat jullie een baby hadden, hoefde je ’s ochtends alleen jezelf te douchen en aan te kleden. Een boterham en een kop thee en je kon gaan. Nu je een kind hebt, gaat dat heel anders! Voor dag en dauw voed je je baby. Je moet je baby verschonen en aankleden en als hij naar de oppas of het kinderdagverblijf gaat, heb je ook de nodige spullen nodig als reservekleertjes, knuffelbeestjes, (afgekolfde) melk, zuigflesjes… Probeer zoveel mogelijk de avond van te voren klaar te leggen. Dat geldt ook voor de kleding die jij zelf aantrekt. Die ochtendspits is even wennen, maar voor je het weet heb je er een routine in en zit je weer in het werkende ritme na je zwangerschapsverlof.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)