Welke basisschool kies je voor je kind?

Als je zwanger bent, een baby of dreumes hebt, is het nog een ver van je bed show. Toch vliegen die eerste jaren met je kind voorbij en voor je het weet is je kind 4 jaar en lever je hem iedere ochtend af op de basisschool.

Welke basisschool kies je?

Vooral in grote steden is het verstandig om je kind op tijd in te schrijven voor een basisschool. De wachtlijsten kun daar flink zijn. Maar welke soorten basisscholen zijn er eigenlijk en waar moet je op letten bij het kiezen van een basisschool? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Leerplichtig

Het basisonderwijs is het onderwijs voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Je kind gaat in principe naar de basisschool vanaf zijn vierde verjaardag, maar als hij 5 is moet hij echt naar school. In Nederland zijn kinderen namelijk leerplichtig van 5 tot 16 jaar. De basisschool telt 8 groepen. Op sommige scholen zitten alle groepen apart in een klas, terwijl op andere scholen combinatieklassen zijn (bijvoorbeeld groep 1 en 2 bij elkaar). Nederlandse basisscholen zijn te onderscheiden in openbare, bijzondere en speciale basisscholen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Openbaar onderwijs

Openbare basisscholen worden door de overheid opgericht en onderhouden. Er ligt geen godsdienst of levensovertuiging aan ten grondslag. Openbaar onderwijs is voor iedereen toegankelijk, alle kinderen moeten worden toegelaten.

Bijzonder onderwijs

Bijzondere basisscholen worden niet door de overheid bestuurd maar bijvoorbeeld door een stichting of vereniging. Onder confessioneel bijzonder onderwijs vallen scholen die onderwijzen op basis van religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen. Denk aan: katholieke, christelijke en evangelische basisscholen. Daarnaast zijn er ook scholen waar algemeen bijzonder basisonderwijs gegeven wordt. Montessorischolen, Jenaplanscholen, Daltonscholen en Vrije scholen zijn hier een voorbeeld van.

Speciaal onderwijs

Speciaal onderwijs is onderwijs voor kinderen met leer- of gedragsproblemen of kinderen die vanwege een lichamelijke, verstandelijke of zintuigelijke beperking extra zorg en aandacht op school nodig hebben. Er zijn ook kinderen met een beperking die naar een reguliere basisschool gaan.

Schoolkeuze

Neem de volgende punten mee in het kiezen van een basisschool voor je kind:

  • Waar ligt de school? Is het op loopafstand van jullie huis of moet je je kind met de auto of fiets brengen?
  • Hoe ziet de school eruit (van buiten, maar ook van binnen)? Bekijk de aula en de leslokalen.
  • Hoe zijn de faciliteiten? Kan je kind er overblijven, hoe is de buitenschoolse opvang geregeld, is er gymles, muziekles en schoolzwemmen?
  • Hoe groot zijn de klassen? En zijn er combinatieklassen (bijvoorbeeld groep 3 en 4 bij elkaar).
  • Wat voor lesmateriaal wordt er gebruikt?
  • Hoe beoordeelt de onderwijsinspectie de school en wat zijn de uitkomsten van de Cito-toetsen?

Niet alle onderwijsvormen zijn voor ieder kind geschikt. Ook is het belangrijk dat jij een goed gevoel hebt bij de school, de faciliteiten en de manier van lesgeven. Kijk bij het kiezen van een basisschool goed naar je kind.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)