Welke poep is normaal voor een baby?
Geen rozewolkverhaal, maar een duik in de luier. Iedere ouder doet het, even in de luier van zijn baby kijken. En iedere ouder vraagt zich ook wel eens af of de poep van hun baby normaal is. In dit artikel lees je over de poep van je baby.
Voedingsdeskundigen en artsen kunnen aan de poep van iemand zien of diegene goed eet en gezond is. En dat willen wij als ouders natuurlijk ook weten. De poep van je baby zegt iets over zijn ontwikkeling en gezondheid. Daarom: een korte les ‘luier lezen’.
Iedere ontwikkelingsfase anders
Tot de tijd dat je baby zijn voeding voornamelijk uit ‘normaal’ voedsel haalt, ziet de luierinhoud er per fase steeds anders uit. Gedurende het eerste jaar zul je merken dat kleur, geur en consistentie veranderen. In het begin schrik je misschien van de groene drabachtige poep (meconium, gemaakt door het inslikken van vruchtwater, wat erg goed en gezond voor de baby is), een jaar later schrik je van de stank die je uk kan produceren.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuDoor regelmatig de luierinhoud van je baby te ontdekken, zie je vanzelf wat normaal is voor je baby in de fase waarin hij dan zit. Nog belangrijker: je ziet of het een keer afwijkt. Zo’n keer ‘andere poep’ hoeft natuurlijk niet erg te zijn, maar het is wel een signaal dat je even op moet letten.
Naast dat de poep van je baby door ontwikkelingsfases gaat, gaat je baby dat ook! Wist je dat onze app ‘Oei, ik groei!’ precies de (mentale) ontwikkeling van je baby beschrijft in de eerste 20 maanden van zijn/haar leven? Vol met tips en inzichten!
Hoe vaak poepen?
Er wordt vaak gekeken, en zelfs opgeschreven, hoe vaak een baby poept. Maar eigenlijk kun je niet veel conclusies aan de frequentie verbinden. Zo ligt het er bijvoorbeeld ook aan of je baby borst- of flesvoeding krijgt. Dit beïnvloedt de hoeveelheid poepluiers, de consistentie en kleur van de poep. Een borstbaby die nog geen vast voedsel krijgt, kan vier keer per dag poepen, of maar één keer in de paar dagen. Beide zijn normaal en gezond – zolang de poep maar zacht is en er makkelijk uit komt, is er niets aan de hand. Baby’s die de fles krijgen en nog geen vast voedsel, poepen vaak een keer per dag om zo constipatie (opstopping in de darmen) te voorkomen.
Groene stipjes en mosterd
Natuurlijk kijk je ook naar de kleur. En zoals menig ouder zul je je soms afvragen waarom er groene stipjes of groende gedeeltes van een drolletje bij zitten. Dit soort groene stipjes en stukjes zijn heel normaal. Ook hierbij geldt: zolang de poep zacht genoeg is om er makkelijk uit te komen, is er niks aan de hand. Sterker nog: het is heel normaal en gezond. Voor je uk vast voedsel krijgt, is de poep ook zacht (vooral bij borstbaby’s) en ziet die er soms uit als felgekleurde mosterd. Wederom: heel normaal en gezond.
Poep van pasgeboren baby
De eerste dagen na de geboorte poept je baby meconium. Dit is een groenzwarte kleverige substantie die is ontstaan door het ‘eten’ dat je baby in de buik doet: het proeven van slokjes vruchtwater. Na enkele dagen worden de darmen gevuld met ontlasting gemaakt van de borst- of flesvoeding en zul je steeds minder meconium zien. Dit zal waarschijnlijk na een dag of twee zijn. Dan zie je dat de poep bruingroenig wordt, losser van textuur en daarna geeloranjeachtig. De eerste poep maakt dan plaats voor de tweede fase poep.
De poep van een baby met flesvoeding
Borstvoeding verteert makkelijker dan flesvoeding. Daarom is de poep van een baby die de fles krijgt iets vaster dan die van een borstbaby en ruikt hij sterker en minder aangenaam. Borstvoeding verteert volledig, flesvoeding niet. Eigenlijk net als bij volwassenen: in de poep zitten onverteerde voedingsresten. De poep ziet er vaalgeel tot gelig bruin uit.
Baby’s die de fles krijgen, poepen vaak een keer per dag omdat de flesvoeding niet helemaal verteert en zich dus sneller in de darmen ophoopt. Als dat gebeurt, wordt de poep steeds harder en wordt het steeds moeilijker voor je baby om zijn darmen helemaal te legen. Regelmatig poepen en controleren of de poep niet te hard is, is dus belangrijk als je de fles geeft. Mocht je uk toch last krijgen van constipatie, dan moet je naar de huisarts gaan.
De poep van een baby met borstvoeding
Als het meconium uit het systeem, de darmen, van je baby is weggespoeld, maakt het plaats voor de zoetige poep die bij borstbaby’s hoort. Geen grapje! Vaak ruikt deze poep heel zoet. De poep ziet er heldergeel tot fel mosterdgeel uit en is losser van structuur met allemaal kleine stukjes erin. Bij borstbaby’s verschoon je, vooral in het begin, heel wat luiers. Veel moeders zeggen dat hun baby tijdens of direct na iedere voeding poept. Je zult merken dat er na een paar weken tot maanden een ritme in komt te zitten en je baby op vastere tijden en minder vaak gaat poepen.
Poep als het eerste hapje binnen is
Zodra je baby aan zijn eerste hapje gaat beginnen, begint er ook een andere fase in het poepen. Die van echte stinkluiers en grote drollen. De minder smakelijke variant om te bekijken en te ruiken. Het echte werk. Natuurlijk merk je dit niet meteen. In het begin is het eerste hapje alleen maar een heel klein beetje, eigenlijk meer een proefje van het eten dan een echte maaltijd. Pas als je uk echt eet, merk je in de luier ook verschil.
En vergeet niet dat als je in de luier verschil ziet, de darmen dus ook ander werk doen dan eerst. De darmen van baby’s moeten net zo goed aan het nieuwe eten wennen als dat zijn smaakpapillen dat moeten doen. Houd dus in deze overgangsfase de poep goed in de gaten. Wordt hij te hard en heeft je baby moeite met poepen, pas de voeding dan een beetje aan.
Neem een kijkje in de mentale ontwikkeling van jouw kindje en ontdek hoe je de nieuwe vaardigheden kunt stimuleren met de Oei, ik groei! app of het boek!
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!