Laat je kind wennen aan water
Als je kind al gewend is aan water, zal hem dat zekerder maken als hij ermee in aanraking komt.
Dit geldt voor in bad gaan, maar ook voor in het zwembad en bij open water. Dit neemt natuurlijk niet weg dat je altijd moet blijven opletten als je kind in of in de buurt van water is. Laat je kind wennen aan water.
Je kunt je kind al direct na de geboorte laten wennen aan water, bijvoorbeeld in badje of onder de douche. Een beetje water in zijn gezicht spetteren helpt om hem minder paniekerig te laten zijn als hij ooit echt met zijn gezicht met water in contact komt.
Je kunt ook met je kind op baby-, peuter- of kleuterzwemmen. Niet alleen nuttig, maar ook heel gezellig. Als je samen met je kind in het water bent, kun je hem ook af en toe zijn zwemvleugeltjes afdoen. Zo voelt hij hoe het is om te drijven en om te proberen boven water te blijven. Je kind kan al op jonge leeftijd zijn zwemdiploma halen. Toch doe je er verstandig aan om je kind onder de zes jaar niet alleen te laten zwemmen. Kinderen kunnen nog niet altijd goed gevaar inschatten, ook al kunnen ze wel al zwemmen.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuEHBO
Mocht er toch een ongeluk gebeuren waarbij je kind in het water terechtkomt, dan is het voor jezelf erg prettig als je weet wat je dan moet doen. Snel handelen is hierbij het belangrijkste. Als een kind onder water is, zal hij namelijk binnen 2 minuten bewusteloos zijn. Duurt het langer dan 4 minuten, dan is er grote kans op onherstelbare schade in de vorm van hersenletsel. Haal als eerste direct je kind uit het water. Is hij bewusteloos, draai hem dan op zijn zij en kijk of er iets in zijn mond zit. Maak zo nodig zijn luchtweg vrij. Buig zijn hoofd een beetje naar achter met zijn kin omhoog. Zo is de luchtpijp optimaal geopend en kan de tong niet de keel en dus de luchtweg blokkeren. Houd ook altijd je kind warm door hem in een deken te wikkelen.
Als er iemand in de buurt is, laat die dan het alarmnummer bellen. Volg daarna de instructies op die worden gegeven. Als je kind niet bewusteloos is geweest, dan is het toch verstandig om met hem naar een arts te gaan. Soms heeft het ongeluk namelijk wel gevolgen, maar die zijn niet altijd direct zichtbaar. Er worden tegenwoordig op veel plaatsen EHBO-cursussen gegeven die speciaal zijn gericht op EHBO bij kinderen. Het is zeker niet onverstandig om als ouder zo’n cursus te volgen.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!