Praten tegen de baby in je buik
Hij luistert naar je hartslag, je rommelende darmen en je stem. Zo leert je baby geluiden uit zijn omgeving te herkennen. Als jij en je partner tegen de baby in je buik praten, herkent hij jullie als hij straks geboren is! Als je zwanger bent, praat en zing er dan lekker op los tegen de baby in je buik!
Vanaf ongeveer de 21ste week van de zwangerschap kan je baby horen.
Je buikbaby hoort jouw stem, maar ook de stem van zijn vader, muziek en het blaffen van de hond. Hij hoort hoe je praat als je vrolijk bent, maar ook hoe je ruzie maakt of hoe je stem klinkt als je moe bent. Veel voorkomende patronen gaat hij dan ook herkennen en dat wekt vertrouwen. Hebben jullie bijvoorbeeld een hond? Dan herkent hij het blaffen na zijn geboorte. Ook de stemmen van broertjes en zusjes herkent hij na de geboorte van toen hij nog in de buik zat. Hoe meer de baby jouw stem, die van je partner en andere mensen uit de directe omgeving hoort, hoe vertrouwder hij er mee wordt. Babbel er dus lekker op los tegen je buikbaby!
Naast praten tegen je buikbaby kunnen jij en je partner ook op andere manieren contact maken met de baby in je buik tijdens de zwangerschap:
- Masseer de buik zachtjes.
- Leg een hand op de buik of tik zachtjes met een vinger. Misschien reageert de buikbaby door een schopje tegen je hand te geven of door in je hand te gaan ‘liggen’.
- Je partner kan liedjes zingen voor de buikbaby. Als hij met zijn mond dichtbij je buik is, hoort de baby het zeker! Als de baby geboren is, kunnen jullie dit liedje weer zingen. Voor de baby is dit heel herkenbaar en vertrouwd.
- Tijdens een zwangerschapscursus als haptonomie leer je hoe je contact kunt maken met je buikbaby. Haptonomie is de leer van het aanraken. Je leert hoe je partner en jij met de baby in de buik kunnen spelen door middel van aanrakingen.
Masseren, aanraken, zingen, spelen en praten: het zijn allemaal manier om contact te maken met de baby in je buik als je zwanger bent.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuHeeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!