Zwangerschapsmasker (melasma, chloasma)

Melasma (Zwangerschapsmasker) is een bruine verkleuring van het gelaat en soms ook van de nek dat ontstaat tijdens de zwangerschap. De verkleuring ontwikkelt zich doorgaans langzaam en ontstaat zonder voorafgaande ontsteking van de huid. De meest typisch aangedane plekken zijn het voorhoofd, de huid over de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. 
Melasma is een onschuldige vorm van hyperpigmentatie.

Wie krijgt het zwangerschapsmasker?

De aandoening komt typisch voor bij zwangeren, vandaar de term ”zwangerschapsmasker”. Vooral in het 2e en 3e trimester kunnen vrouwen de verkleuring ontwikkelen. Over het algemeen verdwijnt de melasma weer geleidelijk na de bevalling. Bij volgende zwangerschappen komt de verkleuring doorgaans weer terug en niet zelden donkerder dan bij de voorgaande zwangerschap. 
Ook vrouwen die aanleg hebben voor het melasma en de anticonceptiepil gebruiken kunnen de typische verkleuringen in het gezicht ontwikkelen. Soms wordt melasma ook gezien zonder zwangerschap of anticonceptiepil gebruik.

Hoe wordt het behandeld?

Zoals gezegd zal bij de meeste vrouwen de huidverkleuring na de zwangerschap vanzelf verdwijnen. Door blootstelling aan zonlicht te vermijden kan dit natuurlijk proces ongestoord plaatsvinden. Soms blijft er echter pigmentatie over. Wanneer gekozen wordt voor behandeling van melasma kan (na de zwangerschap!) gekozen worden voor:

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu
  • Hydrochinon bevattende crèmes: Hydrochinon ”bleekt” de huid bij regelmatig aanbrengen van de crème. Overgevoeligheid voor hydrochinon komt echter voor. Voorzichtigheid met het gebruik van hydrochinon is geboden omdat de behandeling soms kan ”doorschieten”: de huid bleekt te veel op. Hydrochinon bevattende preparaten kunnen door uw arts worden voorgeschreven. Eventueel is de hydrochinon in één crème te combineren met tretinoïne.
  • Lasertherapie Lasertherapie kan goede resultaten geven. Vooral de robijnlaser is vaak effectief in het verwijderen van het pigment. Net als bij de behandeling met crèmes is het helaas mogelijk dat na blootstelling aan zonlicht de pigmentatie weer terugkomt.

Hoe wordt melasma voorkomen?

Vrouwen met een aanleg voor melasma doen er verstandig aan tijdens de zwangerschap (en in de maanden daarna) blootstelling aan zonlicht te beperken.

Bron: www.huidinfo.nl

Ben je benieuwd naar meer zwangerschapskwaaltjes, de conceptie en de bevalling? Neem dan eens een kijkje in Hét Zwangerschapshandboek.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)