Zwanger Week 18
Zwanger Week 18
Een paar weken geleden las je dat je buikbaby af en toe zijn mondje open deed om voorzichtig het slikken te oefenen. Echt slikken deed hij toen nog niet. Nu wel! Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hij plast het vocht dat hij binnenkrijgt ook weer uit. Je raadt het al: in het vruchtwater. Vervolgens neemt hij hier weer een slokje van. Dat klinkt vies, maar dat is het absoluut niet. De urine van je buikbaby is niet te vergelijken met die van een geboren baby. Door deze kleine slokjes te nemen oefent je baby zijn longen, maagdarmkanaal en de nieren.
In het vruchtwater zit niet alleen zijn urine, maar er zweven ook donshaartjes en huidcellen in. Ook die krijgt je baby binnen als hij een slokje neemt. De haartjes en huidcellen hopen zich op in zijn ingewanden en hierdoor ontstaat het ‘meconium’. Meconium is de eerste ontlasting, die je baby na de geboorte uitpoept. Het ziet er zwart-groen uit en het is een beetje slijmerig. Het hoofdje van je baby is inmiddels ook al flink gegroeid en is nu een derde van zijn totale lichaam!
Even ter vergelijking: bij ons is het hoofd een zesde van ons totale lichaam. Zijn hoofdje is in verhouding dus twee keer zo groot! Je buikbaby kan vanaf nu zijn ruggenwervel buigen en bewegen, inclusief het nekje. Hij is nu 20 centimeter lang en weegt 190 gram.
J-lo billen en een rond lichaam
‘Als je zwanger bent, krijg je een dikke buik,’ is wat alle kinderen zeggen als ze het over de zwangerschap hebben. Dat niet alleen je buik dik wordt, maar je hele lichaam, weet jij inmiddels als geen ander. Je kijkt in de spiegel en ziet alles ronder worden.
Natuurlijk is dit bij de ene vrouw erger dan bij de ander. We reageren allemaal anders op de zwangerschap. Maar dat je lichaam verandert is een feit. Als je gezond eet zul je de extra kilo’s ook snel weer verliezen na de zwanger-schap. Toch wil dat niet zeggen dat het ronder worden van je lichaam ongestraft blijft en geen sporen achterlaat. Als je lichaam in korte tijd heel veel groeit, rekt de huid ineens erg veel op.
Het onderhuids bindweefsel ook. Als die groei te snel gaat, kan het onderhuids bindweefsel scheuren. Dat klinkt eng en pijnlijk, maar dat is het niet. Vervelend is het wel. Die scheurtjes zie je namelijk aan de buitenkant. Het zijn glanzende strepen die je huid het uiterlijk van een soort marmerstructuur geven. Die strepen worden ‘striae’ genoemd.